PL
Przeprowadzono analizę deklarowanych przez producentów składników recepturowych pod kątem zawartości substancji dodatkowych w ponad 150 różnych produktach rynkowych, należących do 7 grup asortymentowych (koncentraty spożywcze, przetwory mleczarskie i zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe i przetwory mięsne). Wykazano, że przeciętnie do 1 produktu spożywczego dodaje się ok. 3,5 różnych substancji dodatkowych, przy czym najwięcej (ponad 4 szt. w 1 produkcie) stwierdzono w wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych i przetworach mięsnych. Ze względu na różnorodność spożywanych produktów spożywczych w naszej diecie istotna jest nie tylko ilość, ale także rodzaj dodawanych substancji, m.in. to, czy są one pochodzenia naturalnego czy syntetycznego.
EN
The analysis of prescription ingredients declared by the manufacturers was carried out in order to check the presence of food additives. The analysis covered more than 150 market products belonging to 7 range groups (dry soups and desserts, dairy and cereals, confectionery, non-alcoholic beverages, vegetable and fruit preserves and meat products). On the average 3,5 various additives are added to 1 product. The biggest number of additives (more than 4 additives in a product) was detected in confectionery, non-alcoholic beverages and meat products. Taking into consideration the variety of products in our diet, not only the quantity, but also the kind of food additives is significant. Moreover it is important whether they are of natural or synthetic origin.