EN
Culled breeding ostriches weighing 130-160 kg yield about 25 kg fat tissue that could possibly be used for supplementing human and animal diet. Cholesterol content of breast fat – 80 mg/100 g tissue – from the breeding ostrich females (n = 6) culled and slaughtered at the age of five years appeared similar to that reported of beef and lamb adipose tissue. In a sum of 17 fatty acids (FA) determined, the mono- and polyunsaturated FA accounted for 37.51 and 38.84%, respectively. The ratio polyunsaturated/saturated FA in breast fat of culled breeding ostrich females appeared higher than reported for other avian species.It is concluded that fat from culled breeding ostriches can be used as an additive to human or animal diet, thus allowing the farmer to gain more from ostrich production. Further research is needed on composition and properties of adipose tissue of ostriches, including slaughter, as well as breeding birds culled at different ages.
PL
Wybrakowane strusie hodowlane o masie ciała 130-160 kg mogą po uboju dostarczać około 25 kg tkanki tłuszczowej.Zawartość cholesterolu, która wyniosła 80 mg/100 g tkanki tłuszczowej sześciu samic hodowlanych,wybrakowanych i ubitych w wieku 5 lat, okazała się podobna do podawanej dla tkanki tłuszczowej wołowiny i baraniny. W sumie 17 oznaczonych kwasów tłuszczowych stwierdzono 37,51% kwasów jedno- i 38,84% kwasów wielonienasyconych. Stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych był wyższy niż podawany dla tkanki tłuszczowej innych gatunków drobiu. Wnioskuje się o możliwości stosowania tłuszczu młodych strusi hodowlanych, które wybrakowano z przyczyn niezwiązanych z wiekiem, jako dodatku wzbogacającego dietę ludzi i zwierząt. Postępowanie takie mogłoby prowadzić do wzrostu dochodów producentów strusi. Potrzebne są dalsze badania składu i właściwości tkanki tłuszczowej strusi w różnym wieku, włącznie z ptakami rzeźnymi, a także starymi,wybrakowanymi w wieku nawet 15-20 lat.