PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 21 | 3 |

Tytuł artykułu

Wspolczesne problemy zywienia czlowieka

Autorzy

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

3

Opis fizyczny

s.203-221,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Berger S.: Dietary guidelines and human nutrition sciences. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1992, 1, 5.
  • 2. Berger S., Gronowska-Senger A., Ziemlański Ś.: Nutritional sciences for human health. Ed. Smith-Gordon, Nillimara, London 1988.
  • 3. Białkowska M.: Otyłość wisceralna, diagnostyka, przyczyny i skutki. Czynniki Ryzyka. Pismo Pol. Tow. Badań nad Miażdżycą. Szczecin 1994, 1/94 (3), 34.
  • 4. De Mayer E.M.: Preventing and controling airon deficiency anaemia through primary health care. WHO, Geneva, 1989.
  • 5. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom. Report of the Panel on Dietary Reference Values of the Committee on Medical Aspects of Food Policy. 41 Report on Health and Social Subjects Department of Health.
  • 6. Grundy S.M., Denke M.A.: Dietary influences on serum lipids and lipoproteins. J. Lip. Res., 1990, 31, 1149.
  • 7. Harper A.E.: Dietary standards and dietary guidelines. Chapter 58. In: Present knowledge in Nutrition, 6th Ed. JLSJ, Nutr. Found. Washington D.C., 1990.
  • 8. Kierst W.: Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka. Warszawa PZWL, 1989.
  • 9. Naruszewicz M.: Nowe spojrzenie na leczenie miażdżycy. Czynniki Ryzyka. Pismo Pol. Tow. Badań nad Miażdżycą, Szczecin, 1993, 1/93 (1), 7.
  • 10. National Cholesterol Education Program. Report of the Expert Panel on Detection Evaluation and Treatment of high Blood Cholesterol in Adults. National Health Institutes Publication No 88-2925, January 1988.
  • 11. National Cholesterol Education Program. Report of the Expert Panel on Population Strategies for Blood Cholesterol Reducation. Circulation 1991, 83, 2154.
  • 12. Ornish D., Brown S.E., Schemitz L.W.: Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet 1990, 336, 129.
  • 13. Prevention of coronary heart disease: scientific background and new clinical guidelines. Recommendations of the European Atherosclerosis Society prepared by the International Task Force for Prevention of Coronary Heart Disease. NMCD (Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases), 1992, 2, 113.
  • 14. Rafalski H.: Współczesne pojmowanie molekularnej, metabolicznej i klinicznej roli żelaza w kształtowaniu zdrowia. Żyw. Człow. Metab., 1994, XXI, Suplement Nr 1, 111.
  • 15. Sanders T.A.B.: Polyunsaturated fatty acids and coronary heart disease. Bailliere. Clin. Endocrn. Metab., 1990, 4, 4, 877.
  • 16. Schwartz C.J., Valente A.J., Sprague E.A.: A modern view of atherogenesis. Amer. J. Card., 1993, 71, 108-148.
  • 17. Steinberg D.: Antioxidants in the prevention of human atherosclerosis. Summary of the proceeding of a National Health, Lung and Blood. Institute Workshop: September 5-6, 1991, Bethesda, Maryland. Circulation 1992, 85, 6, 2338.
  • 18. Summary of the Second Report of the National Cholesterol Education Program (NECP) Expert Panel on detection, evaluation and treatment of high blood cholesterol in adults (Adults Treatment Panel II). JAMA 1993, 269, 23, 3015.
  • 19. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B.: Podstawy fizjologii żywienia. Warszawa PZWL, 1975.
  • 20. The Surgeon General's Report on Nutrition and Health. 1988. U.S. Department of health and human services. Public health service DHH (PHS) Publications No 88-50210. Washington D.C.
  • 21. Truswell A.S.: Evolution of dietary recommendation, gouls and guidelines. Amer. J. Clin. Nutr., 1987, 45, 1060.
  • 22. Varela G., Moreirass O.: Mediterranean diet. Cardiovascular Risk Factors 1991, 1, 5, 313.
  • 23. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Zapobieganie i zwalczanie niedokrwistości na drodze żywieniowej. Kultura Fizyczna 1994, 4, 3, 16.
  • 24. WHO Expert Committee. Comunity prevention and control of cardiovascular disease. Technical Report Series 732. World Health Organisation. Geneva 1990.
  • 25. WHO Expert Committee. Primary prevention of coronary heart disease. Technical Report Series 678. World Health Organisation. Geneva 1992.
  • 26. WHO Technical Reports. Series No 7 Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases. Report of the WHO Study Group. Geneva. 1990.
  • 27. Ziemlański Ś.: Fizjologia żywienia ludzi w wieku podeszłym. Problemy Naukowe Współczesności. Wrocław Ossolineum, PAN, 1980.
  • 28. Ziemlański Ś.: Sposób żywienia się człowieka (zarys historyczny). Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 38.
  • 29. Ziemlański Ś.: Wpływ tłuszczów pożywienia na układ krążenia. Czynniki Ryzyka. Pismo Pol. Tow. Badań nad Miażdżycą. Szczecin, 1993, 1/93 (1), 19.
  • 30. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Podstawy naukowe wegetarianizmu (przegląd piśmiennictwa naukowego). Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 221.
  • 31. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Niedokrwistość a żywienie. Żyw. Człow. Metab., 1994, XXI, Suplement, 1, 88.
  • 32. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Czynniki Ryzyka. Pismo Pol. Tow. Badań nad Miażdżycą. Szczecin, 1993, 2/93 (2), 55.
  • 33. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Warszawa, PWN, 1991.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b2679fff-4424-4da0-946c-1f6185bcf22d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.