PL
Dla zweryfikowania trwałości przedplonowego oddziaływania rutwicy wschodniej w 2001 r. kontynuowano badania na pszenicy ozimej. Obiektami była rutwica wschodnia o różnym stopniu intensywności użytkowania w latach 1995-1999 - jako ugór lub uprawiana przez wiele lat na nasiona. W 2000 r. badano wartość przedplonową rutwicy wschodniej i dla porównania wartość stanowisk po zmianowaniach zbożowych na bezpośrednich roślinach następczych - ziemniaku lub marchwi, pszenicy jarej, rzepaku jarym oraz na owsie. W stanowisku po rutwicy w ugorze zarysowała się tendencja do wzrostu natężenia objawów chorób podsuszkowych na pszenicy ozimej w porównaniu z przedprzedplonem w postaci rutwicy użytkowanej na nasiona. Porażenie tymi chorobami po rutwicy było jednak mniejsze niż w stanowisku po zbożach. Pszenica jara jako bezpośredni przedplon badanej pszenicy ozimej, uprawiana zwłaszcza po zbożach spotęgowała wystąpienie chorób podsuszkowych. Pszenica ozima po rutwicy plonowała od kilkunastu do ponad 20% lepiej w porównaniu ze stanowiskiem po roślinach zbożowych. W stanowiskach po rutwicy w przedprzedplonie stwierdzono większą zawartość azotu w ziarnie pszenicy ozimej. Nie stwierdzono natomiast wyraźnych kierunkowych różnic pomiędzy wartością innych wskaźników jakości technologicznej ziarna pszenicy ozimej takich jak masa zsypna ziarna, szklistość, liczba opadania, sedymentacja czy zawartość glutenu ziarnie pszenicy w zależności od badanych przed- i przedprzedplonów.
EN
To verify the stability of the forecrop effect of fodder galega in 2001 the winter wheat research was continued. The objects were made up by fodder galega utilised over 1995-1999 as fallow or cultivated over many years for seed. In 2000 the fodder galega forecrop value was investigated and, for comparison, the value of stands after cereal crop rotations in direct successive crops: potato or carrot, spring wheat, spring rape and oat. The stand after fodder galega in fallow showed a tendency to an increased intensity of take-all disease symptoms in winter wheat, as compared with the fore-forecrop in a form of fodder galega utilised for seed. The infection with take-all diseases after fodder galega was, however, lower than in the stand after cereals. Spring wheat as a direct forecrop of the winter wheat, cultivated especially after cereals, intensified the occurrence of take-all diseases. Winter wheat after galega yielded from a few dozen or so to over 20% higher, as compared with the stand after cereals. In the stands after fodder galega in the fore-forecrop a higher content of nitrogen in winter wheat grain was noted. However, no clear directional differences were recorded between the value of other indicators of the technological quality of winter wheat grain, such as bulk density of grain, grain glassiness, falling number, sedimentation or the gluten content in wheat grain, depending on the fore- and fore-forecrops researched.