PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 442 |

Tytuł artykułu

Sklad botaniczny i chemiczny siana z lak zagospodarowanych na kwasnych glebach polesnych

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Very acid soils of meadow object in field experiment were limed twice with high doses of lime. Beneficial sequence effect of lime on soil, meadow sward and chemical composition of hay is very long time observed. Meadow objects of this type become worthy of many years studies and observations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

442

Opis fizyczny

s.81-87,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • [1] Borowiec J., Urban D. 1992. Wstępna ocena kierunków zmian chemizmu gleby i roślinności łąk regionu lubelskiego. Annales UMCS, S. E, XLV, 6: 171-182.
  • [2] Gajda J. 1994. Wpływ wapnowania łąk na glebach kwaśnych na odczyn gleby, plonowanie i zawartość wapnia w sianie. Fragmenta Agronomica (XI), 3(43), 82-88.
  • [3] Filipek J., Skrijka P., Kasperczyk M. 1977. Wpływ dawki wapna na wartość pokarmową runi łąkowej. Zesz. Naukowe AR w Krakowie, Roln., 120(16): 3-17.
  • [4] Firek E., Trojan E. 1990. Efektywność nawożenia i użytkowania łąk górskich. Zesz. Naukowe AR w Krakowie, 229: 22.
  • [5] Mikołajczak Z., Nowak W. 1991. Wpływ nawożenia azotem i wapnowania na jakość paszy z łąki trwałej i mieszanki trawiastej w Sudetach. Zesz. Naukowe AR w Krakowie, cz. II, 34: 263-268.
  • [6] Sapek B. 1991. Liming as a factor improving the chemical Composition of the grassland fodder. Zesz. Naukowe AR w Krakowie, cz. II, 307-314.
  • [7] Zieliński S., Pędzisz K. 1967. Przygotowanie do zagospodarowania terenów trudnych. Mat. konf. NOT, SITWM, Sekcja Główna Łąkarzy i Torfiarzy, Bydgoszcz, 136-147.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b21b4852-03c0-4b0e-a5aa-7af986f478ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.