PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 15 | 6 |

Tytuł artykułu

Wplyw czasu i temperatury ekstrakcji na zawartosc katechin w wodnych ekstraktach herbaty bialej

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of extraction time and temperature on the content of catechins in white tea water extracts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Herbata niefermentowana jest źródłem flawan-3-oli, które wykazują właściwości przeciwutleniające. W ostatnich latach wykazano, że katechiny zawierające w cząsteczce resztę kwasu galusowego mogą zmniejszać absorpcję jelitową cholesterolu i lipidów z pokarmu. Zróżnicowana efektywność działania galusanów katechin wynika z ich stereoizomerii. Najskuteczniej eliminują cholesterol z miceli kwasów żółciowych galusany katechin należące do (-) form (2S, 3R). Wysoka temperatura powoduje epimeryzację flawon-3-oli i wzrost ilości (-) form (2S, 3R). W pracy zbadano wpływ temperatury i czasu ekstrakcji suchych liści herbaty białej na sumaryczną ilość flawan-3-oli, procentowy udział frakcji (-) form (2S, 3R) i procentowy udział katechin zawierających w cząsteczce resztę kwasu galusowego. Wykazano, że poprzez zmianę warunków ekstrakcji można modelować skład otrzymywanych preparatów katechinowych.
EN
Non-fermented tea is a rich source of flavan-3-ols that have antioxidative properties. Recently, it has been proved that catechins containing gallic acid radical in their molecule are able to reduce intestinal absorbance of cholesterol and lipids from foods. The varying efficiency of the activity of catechin gallates is a consequence of their stereochemical structure. Catechin gallates, which belong to the (-) forms (2S, 3R) eliminate cholesterol from the micelles formed by bile acids in the most effective way. High temperature causes the epimerization of flavan-3-ols and the increase in the amounts of the (-) forms (2S, 3R). In this paper, the effect of temperature and time of extraction of dried white tea leaves was investigated on the total amount of flawan-3-ol, on the percent share of the (-) fraction of the forms (2S, 3R), and the percent share of catechins containing gallic acid radical in their molecule. It was showed that the composition of catechin preparations could be moulded by changing the conditions of tea extraction.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

6

Opis fizyczny

s.88-94,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii Żywności, Wydz. Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
autor
  • Katedra Biotechnologii Żywności, Wydz. Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
autor
  • Katedra Biotechnologii Żywności, Wydz. Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, ul. Balicka 122, 30-149 Kraków

Bibliografia

  • [1] He Q., Lv Y., Yao K.: Effects of tea polyphenols on the activities of α-amylase, pepsin, trypsin and lipase. Food Chem., 2007, 101, 1178-1182.
  • [2] Ikeda I., Imasato Y., Sasaki E., Nakayama M., Nagao H., Takeo T., Yayabe F., Sugano M.: Tea catechins decrease micellar solubility and intestinal absorption of cholesterol in rats. Biochim. Biophys. Acta., 1992, 1127, 141-146.
  • [3] Ikeda I., Kobayashi M., Hamada T., Tsuda K., Goto H., Imaizumi K., Nozawa A., Sugimoto A., Kakuda T.: Heat-epimerized tea catechins rich in gallocatechin gallate and catechin gallate are more effective to inhibit cholesterol absorption then tea catechins rich in epigallocatechin gallate and epicatechin gallate. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 7303-7307.
  • [4] Ikeda I., Tsuda K., Suzuki Y., Kobayashi M., Unno T., Tomoyori H., Goto H., Kawata Y., Imaizumi K., Nozawa A., Kakuda T.: Tea catechins with gallolyl moiety suppress postprandial hypetriacyloglycerolemia by delaying lymphatic transport of dietary fat in rats. J. Nutr., 2005, 135, 155-159.
  • [5] Ishikawa T., Suzukawa M., Ito T., Yoshida H., Ayaori M., Nishiwaki M., Yonemura A., Hara Y., Nakamura H.: Effect of tea flavonoid supplementation on the susceptibility of low-density lipoprotein to oxidative modification. Am. J. Clin. Nutr., 1997, 66, 261-266.
  • [6] Ito R., Yamamoto A., Kodama S., Kato K., Yoshimura Y., Matsunaga A., Nakazawa H.: A study on the change of enantiomeric purity of catechins in green tea infusion. Food Chem., 2003, 83, 563-568.
  • [7] Kajimoto O., Yabune M., Nakamura T., Kotani K., Suzuki Y., Nozawa A., Nagata K., Unno T.: Tea catechins with gallolyl moiety reduce body weight and fat. J. Health Sci., 2005, 51 (2), 161-171.
  • [8] Khokhar S., Magnusdottir S. G. M.: Total phenol, catechin, and caffeine contents of teas commonly consumed in the United Kingdom. J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 565-570.
  • [9] Komatsu Y., Suematsu S., Hisanobu Y., Saigo H., Madsuda R., Hara K.: Effects of pH and temperature on reaction kinetics of catechins in green tea infusion. Biosci. Biotechnol. Biochem., 1993, 57, 907-910.
  • [10] Lin J.-K., Lin Ch., Liang Y., Shiau S., Juan I.: Survey of catechins, gallic acid and methylxanthines in green, oolong, pu-erh and black teas. J. Agric. Food Chem., 1998, 46 (9), 3635-3642.
  • [11] Lin Y., Juan I., Chen Y., Liang Y., Lin J.: Composition of polyphenols in fresh tea leaves and associations of their oxygen-radical-absorbing capacity with antiproliferative actions in fibroblast cells. J. Agric. Food Chem., 1996, 44, 1387-1394.
  • [12] Mika M., Wikiera A., Żyła K.: Effects of non-fermented tea extracts on in vitro digestive hydrolysis of lipids and on cholesterol precipitation. Eur. Food Res. Technol., 2008, 226 (4), 731-736.
  • [13] Miura Y., Chiba T., Miura S., Tomita I., Umegaki K., Ikeda M., Tomita T.: Green tea polyphenols (flavan-3-ols) prevent oxidative modification of low density lipoproteins : an ex vivo study in humans. J. Nutr. Biochem., 2000, 11, 216-222.
  • [14] Perva-Uzunalić A., Škerget M., Knez Ž., Weinreich B., Otto F., Grüner S.: Extraction of active ingredients from green tea (Camellia sinensis): Extraction efficiency of major catechins and caffeine. Food Chem., 2006, 96, 597-605.
  • [15] Peterson J., Dwyer J., Bhagwat S., Haytowitz D., Hlden J., Eldridge A. L., Beecher G., Aladesanmi J.: Major flavonoids in dry tea. J. Food Comp. Anal., 2005, 18, 487-501.
  • [16] Row K., H., Jin Y.: Recovery of compounds from Korean tea by solvent extraction. Biores. Technol., 2006, 97, 790-793.
  • [17] Wang H., Helliwell K.: Epimerisation of catechins in green tea infusions. Food Chem., 2000, 70, 337-344.
  • [18] Wierzejewska R., Jarosz M.: Związki polifenolowe w herbacie i ich znaczenie zdrowotne. Żyw. Człow. Metab., 2004, 3, 274-280.
  • [19] Yilmaz Y.: Novel uses of catechins in foods. Trends Food Sci. Technol., 2006, 17, 64-71.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b1e9f1c6-51b8-4ebe-8e57-6da9f4f62fa9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.