PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

mipidy miesa kurzego - tluszcz nie[d]oceniony. Czesc I. Charakterystyka tluszczu kurzego i wybrane metody modyfikacji

Warianty tytułu

EN
Lipids from chicken fat - invaluble [underestimated] fat. Part I. Chicken fat characteristic and chosen modification methods

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Tłuszcz kurzy stanowiący jeden z odpadów produkcyjnych w przemyśle mięsnym, jest surowcem tanim i produkowanym w znacz¬nych ilościach, ale nieatrakcyjnym dla konsumentów. W porównaniu z tłuszczem ssaków odznacza się bardzo pożądanym składem kwasów tłuszczowych. Mimo to tłuszcz kurzy do XXI wieku nie był tematem wielu badań. W artykule przedstawiono informacje dotyczące charakterystyki tłuszczu kurzego i przykłady wybranych metod jego modyfikacji przeprowadzonych głównie w ostatnich latach, takich jak: acydoliza, transestryfikacja oraz pośrednio przez modyfikacje pasz.
EN
Chicken fat, one of the by-products in the meat industry, is an inexpensive raw material produced in considerable quan¬tities; however, it is not attractive to consumers. Compared to the fat of mammals, it is characterized by a highly desirable composition of fatty acids. Despite this, chicken fat has not been the focus of many investigations till XXI century. This article contains information concerning the chicken fat cha¬racteristic and examples of modification methods of this fat carried out mainly in the last few years, such as: acidolysis, transesterification and indirectly by feeding modification.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

s.98-103,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Akoh C.C., Yee L.N.: Enzymatic synthesis of position- specific low-calorie structured lipids, J. Am. Oil Chem. Soc., 1997, 74 (11), 1409-1413.
  • [2] Antczak T., Krystanowicz A., Galas E.: Enzymatycz¬na hydroliza tłuszczów odpadowych, Biotechnologia, 2000, 2 (49), 120-130.
  • [3] Arnaud E., Relkin P., Pina M., Collignan A.: Characteri¬sation of chicken fat dry fractionation at the pilot scale, Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2004, 106, 591-598.
  • [4] Babcock R.E., Clausen E.C., Popp M., Mattingly B.: Biodiesel Production from Varying Grades of Beef Tal¬low and Chicken Fat. Project Number MBTC - 2058. Mack Blackwell Final Report (University of Arkansas, Mack Blackwell Transportation Center, USA), 2006, 1¬11. http://www.uark.edu/rd_engr/MBTC/.
  • [5] Babcock R.E., Clausen E.C., Popp M., Schulte W. B.: Yield Characteristics of Biodiesel Produced from Chic¬ken Fat-Tall Oil Blended Feedstocks, Project Number MBTC-2092. University of Arkansas, Mack Blackwell Transportation Center, USA, 2008, 1-42. http://www. uark.edu/rd_engr/MBTC/MBTC-2092.pdf.
  • [6] Belitz H. D., Grosch W.: Food Chemistry, New York, Springer-Verlag Inc., 1984.
  • [7] Bockisch M.: Fats and Oils Handbook, Champaign, Am. Oil Chem. Soc. Press, 1998.
  • [8] Brockerhoff H., Hoyle R.J., Wolmark N.: Positional dis¬tribution of fatty acids in triacylglycerides of animal depot fats, Biochimica et Biopysica Acta, 1966, 116 (1),67-72.
  • [9] Coni E., Di Pasquale M., Coppolelli P., Bocca A.: de¬tection of animal fats in butter by differential scanning calorimetry: A pilot study, J. Am. Oil Chem. Soc., 1994, 71 (8), 807-810.
  • [10] Dybowski G.: Perspektywy rozwoju produkcji drobiar¬skiej w Polsce do 2005 r. Przemysł Spożywczy, 2000, 3 (54), 3-5.
  • [11] Giordani R., Moulin A., Verger R.: Tributyroylglycerol hydrolase activity in Carica papaya and other latices, Phytochemistry, 1991, 30 (4), 1069-1072.
  • [12] Gomes T., Felice M. de, Catalano M.: Chicken fat: de¬termination of solid fat content by wide line NMR and triglyceride composition of fluid and solid fractions, Rivista Italiana delle Sostanze Grasse, 1983, 60 (9), 569-573.
  • [13] Goodrum J.W., Geller D.P., Adams T.T.: Rheological characterization of yellow grease and poultry fat, J. Am. Oil Chem. Soc., 2002, 79 (10), 961-964.
  • [14] Grabowski, T.: Technologia mięsa drobiowego, Praca zbiorowa, Warszawa, Wydawnictwa Naukowo-Tech¬niczne, 1993.
  • [15] Hou Ch.T.: Handbook of Industrial Biocatalysts, Low- calorie fat substitutes: Synthesis and analysis, Boca Ra¬ton, USA, CRC Press, 2005.
  • [16] Kijowski J.: Wartość żywieniowa mięsa drobiowego, Przemysł Spożywczy, 2000, 3 (54), 10-11.
  • [17] Kostecka M.: Charakterystyka mieszaniny tłuszczu dro¬biowego z olejem rzepakowym przed i po przeestryfikowaniu enzymatycznym, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2008, 5 (60), 257-272.
  • [18] Lee K-T., Akoh C.C.: Structured lipid: Synthesis and applications, Food Reviews International, 1998, 14 (1), 17-34.
  • [19] Lee K-T., Foglia T.A.: Fractionation of chicken fat triacylglycerols: synthesis of structured lipids with immobi¬lized lipases, J. Food Sci., 2000, 65 (5), 826-831.
  • [20] Lee K-T., Foglia T.A.: Synthesis, purification, and cha¬racterization of structured lipids produced from chicken fat, J. Am. Oil Chem. Soc., 2000, 77 (10), 1027-1034.
  • [21] Mattingly B., Babcock R.E., McGowan M.: UA Rese¬archers Create Biodiesel Fuel from Chicken Fat, Uni¬versity of Arkansas News, 2005, http://www.uark.edu/ rd_engr/MBTC/ChickenFatBiodiesel11-29-05.pdf.
  • [22] Papamandjaris A.A., MacDougall D.E., Jones P.J.H.: Medium chain fatty acid metabolism and energy expen¬diture: obesity treatment implications, Life Science, 1998, 62 (14), 1203-1215.
  • [23] Pikul J.: Lipidy mięsa drobiu, Gospodarka Mięsna, 1996, 48 (7), 28-31, 34.
  • [24] Villeneuve P., Pina M., Montet D., Graille J.: Carica pa¬paya latex lipase: sn-3 stereoselectivity or short-chain selectivity? Model chiral triglycerides are removing the ambiguity, J. Am. Oil Chem. Soc., 1995, 72 (6), 753¬755.
  • [25] Willis W.M., Lencki R.W., Marangoni A.G.: Lipid mo¬dification strategies in the production and nutritionally functional fats and oils, Critical Reviews in Food Scien¬ce and Nutrition,1998,38,639-674.
  • [26] www.physorg.com/pdf117294505.pdf. Researchers In¬vestigate Supercritical Method of Converting Chicken Fat and Tall Oil into Biodiesel, Źródło: University of Arkansas, Fayetteville.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b01df44f-49c8-4f36-9cfa-70512b75e662
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.