EN
Eight accessions of St. John's wort (Hypericum perforatum L.) originating from natural sites in Lithuania were investigated ex situ. The content and composition of flavonoids and phenolic acids, as well as the contents of hypericin and pseudohypericin in the herb were determined. The total contents of flavonoids and phenolic acids ranged from 2.42% to 3.10% and from 1.16% to 3.17%, respectively. The dominant flavonoid compounds were rutin, hyperoside and isorhamnetin-3-rutinoside. The presence of two phenolic acids (chlo- rogenic and 4-hydroxyphenylacetic one) was also stated. The content of hypericin and pseudohypericin ranged from 37.01 to 99.12 mg/100g.
PL
W warunkach uprawy porównywano zawartość i skład jakościowy flawonoidów i fenolo- kwasów oraz zawartość hiperycyny i pseudohiperycyny w zielu ośmiu populacji dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum L.) ze stanowisk naturalnych na Litwie. Ogólna zawartość flawonoidów wynosiła od 2,42 do 3,10?á, a fenolokwasów - od 1,16 do 3,17%. Głównymi związkami flawonoidowymi były rutyna, hiperozyd i 3-rutynozyd izoramnetyny. We wszystkich surowcach stwierdzono obecność kwasu chlorogenowego i 4-hydroksyfe- nylooctowego. Zawartość hiperycyny i pseudohiperycyny wahała się od 37,01 do 99,12 mg/100g.