PL
Nanotechnologia jest obiecującą technologią, która może zrewolucjonizować produkcję żywności. Nanotechnologia dotyczy struktur fizycznych i biologicznych, często mniejszych od 100 nm, co ma istotny wpływ na ich unikalne właściwości. Celem artykułu jest przegląd dotychczasowych osiągnięć nanotechnologii i możliwości jej zastosowania w przemyśle spożywczym. Omówiono podstawowe zasady i techniki produkcji stosowane w nanotechnologii oraz przykłady zastosowań do żywności. Przedstawiono również obecne regulacje prawne dotyczące stosowania nanotechnologii oraz zasygnalizowano główne tendencje rozwoju tej technologii.
EN
Nanotechnology is an enabling technology that has the potential to revolutionise the food production. Nanotechnology focuses on the physical and biological structures smaller then 100 nm, which results in unique properties. The objective of this paper is to look at developments in the field of nanotechnology and how they can be applied in the food industry. The principles of nanotechnology and techniques of production in nano-scale are reviewed. Examples of potential application of nanotechnology in food science are presented. This review describes also current regulations for use of nanotechnology in the food industry and some future trends of development offood nanotechnology.