PL
W Białej Księdze dotyczącej bezpieczeństwa żywności Komisja zapowiedziała, że dokona przeglądu i uproszczenia obowiązujących przepisów wspólnotowych dotyczących substancji dodatkowych do żywności. Opracowano projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji dodatkowych, które ma zastąpić obowiązujące dyrektywy w tym zakresie. Wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących substancji dodatkowych przyczyni się do wzrostu innowacyjności w przemyśle oraz zwiększenia bezpieczeństwa konsumentów. W artykule omówiono główne kierunki prac legislacyjnych w zakresie substancji dodatkowych do żywności.
EN
The Commission announced in the White Paper on Food safety that it would update and simplify existing Community legislation on food additives. The proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on food additives was prepared. This regulation will replace the directives which are in force nowadays. The changes of food additive legislation will contribute in increasing of innovation; consumer will also benefit from increased food safety. In the article the main tendencies in the European Union legislation on food additives are presented.