PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Porownanie zawartosci poliacetylenow w 18 odmianach selera korzeniowego

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The content of polyacetylenes comparison in the 18 cultivars of celeriac

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Głównymi przedstawicielami poliacetylenów w rodzinie Apiaceae są falkarinol i falkarindiol. Związki te zostały umieszczone przez National Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych na liście naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym. Poliacetyleny w największej ilości występują w korzeniach roślin. Seler, jako warzywo korzeniowe, jest mniej znany w Europie i na świecie. W wielu krajach cenione są jedynie jego odmiany liściowe, stąd doniesienia o poliacetylenach występujących w selerze nie są liczne. Celem podjętych badań było określenie zawartości poliacetylenów w dostępnych na rynku krajowym odmianach selera korzeniowego (Apium graveolens L. var. rapaceum). Materiałem do badań było 18 odmian selera korzeniowego: Jabłkowy, Odrzański, Makar, Brilliant, Diamant, Gol, Luna, Mentor, Monarch, Cascade, Feniks, Edward, President, Prinz, Snehvide, Cisko, Dukat oraz Talar. Do analizy zawartości poliacetylenów w badanym materiale roślinnym zastosowano metodę chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masową (GC/MS). Wśród poliacetylenów zidentyfikowano dwa związki – falkarinol i falkarindiol. Największą zawartość falkarinolu wykryto w zgrubieniach korzeniowych selera odmian Makar i Jabłkowy, w przeliczeniu na suchą substancję odpowiednio 25,34 oraz 22,37 mg·100 g⁻¹. Największą zawartość falkarindiolu zidentyfikowano w zgrubieniach korzeniowych selera odmian Odrzański oraz Luna, w przeliczeniu na suchą substancję odpowiednio 10,13 oraz 12,55 mg·100 g⁻¹.
EN
Falcarinol and falcarindiol are two major polyacetylenes in Apiaceae family. These compounds were placed on the list of Natural Product with Antitumor Activity created by National Cancer Institute, USA. The largest amount of polyacetylenes occurs in plant roots. Celeriac as a root vegetable is not known very well worldwide. In many countries only leaf varieties (celery) are valued, therefore there are few studies on celeriac polyacetylenes. The purpose of this research was to analyze varieties of celeriac (Apium graveolens L. var. rapaceum) available in Poland in terms of polyacetylenes. The research was conducted on 18 varietes of celeriac: ‘Jabłkowy’, ‘Odrzański’, ‘Makar’, ‘Brilliant’, ‘Diamant’, ‘Gol’, ‘Luna’, ‘Mentor’, ‘Monarch’, ‘Cascade’, ‘Feniks’, ‘Edward’, ‘President’, ‘Prinz’, ‘Snehvide’, ‘Cisko’, ‘Dukat’ and ‘Talar’. Gas chromatography mass spectrometry method (GC/MS) was employed to analyze the content of polyacetylenes. Two polyacetylenes - falcarinol and falcarindiol were identified. The largest amount of falcarinol was found in ‘Makar’ and ‘Jabłkowy’ celeriac variety and it was measured to be 25.34 and 22.37 mg·100 g⁻¹ of dry mass respectively. ‘Odrzański’ and ‘Luna’ varieties contained the highest amount of falcarindiol which was measured to be 10.13 and 12.55 mg·100 g⁻¹of dry mass.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.137-143,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, ul.Skromna 8, 20-704 Lublin

Bibliografia

  • [1] Bernart M.W., Cardellina J.H., Balaschak M.S., Alexander M.R., Shoemaker R.H., Boyd M.R.: Cytotoxic falcarinol oxylipins from Dendropanax arboreus. J. Nat. Prod., 1996, 59, 748-753.
  • [2] Bohlmann F., Burkhardt T, Zdero C.: Naturally occurring acetylenes. Academic Press, London 1973.
  • [3] Brandt K., Christensen L.P. Hansen-Møller, J., Hansen S.L., Haraldsdottir J., Jespersen L., Purup S., Kharazmi A., Barkholt V., Frøkiaer H., Kobaek-Larsen M.: Health promoting compounds in vegetables and fruits: a systematic approach for identifying plant components with impact on human health. Trends Food Sci. Technol., 2004, 15, 384-393.
  • [4] Christensen L.P., Hansen S.L., Purup S., Brandt K.: Naturally occurring acetylenes common food plants: chemistry, occurrence and bioactivity. DIAS Report Hort., 2002, 29, 54-68.
  • [5] Czepa A.: Objektivierung des bitteren Fehlgeschmacks von Karotten (Dacus carota L.) und Karottenprodukten. Rozprawa doktorska, Technischen Universität München, 2003.
  • [6] Furumi K., Fujioka T., Furii H., Okaże H., Nakano Y., Matsunaga H., Katano M., Mori M., Mihashi K.: Novel antiproliferative falcarindiol furanocoumarin ethers from the roots of Angelica japonica. Bioorg. & Med. Chem. Letters., 1998, 8, 93-96.
  • [7] Garrod B., Lewis B.G. Cis-heptadeca-1,9-diene-4,6-diyne-3,8-diol, an antifungal polyacetylene from carrot root tissue. Physiol. Plant Pathol., 1978, 13, 241-246.
  • [8] Hansen S.L., Purup S., Christensen L.P.: Bioactivity of falcarinol and the influence of processing and storage on its content in carrots (Daucus carota L). J. Sci. Food Agric., 2003, 83, 1010-1017.
  • [9] Hansen-Møller J., Hansen S.L., Christensen L.P., Jespersen L., Brandt K., Haraldsdóttir J.: Quantification of polyacetylenes by LC–MS in human plasma after intake of fresh carrot juice (Daucus carota L). International Symposium on “Dietary phytochemicals and human health”, Salamanca, Spain, 18–20 April 2002, 203–204.
  • [10] Hirakura K., Morita M., Nakajima K., Ikeya Y., Mitsuhashi H.: Three acetylenic compounds from roots of Panax ginseng. Phytochemistry, 1992, 31 (3), 899-903.
  • [11] Kobaek-Larsen M., Christensen L. P., Vach W., Ritskes-Hoitinga J., Brandt K.: Inhibitory effect of feeding with carrots or (-)-falcarinol on development of azoxymethane-induced preneoplastic lesions in the rat colon. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 1823-1827.
  • [12] Loy G., Cottiglia F., Garau D., Deidda D., Pompei R., Bonsignore L.: Chemical composition and cytotoxic and antimicrobial activity of Calycotome villosa (Poiret) link leaves. Farmaco, 2001, 56 (5/7), 433-436.
  • [13] Machado S., Silva A., Massa A.: Occupational allergic contact dermatitis from falcarinol. Cont. Derm., 2002, 47 (2), 109-111.
  • [14] Matsunaga H., Katano M., Yamamoto H., Fujito H., Mori M., Takata K.: Cytotoxic activity of poliacetylene compounds in Panax ginseng. Chem. Pharm. Bull. (Tokyo), 1990, 38 (12), 3480-3482.
  • [15] PN–90/A-75101/03. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • [16] Saita T., Katano M., Matsunaga H., Yamamoto H., Fujito H., Mori M.: The first specific antibody against cytotoxic polyacetylenic alcohol, panaxynol. Chem. Pharm. Bull. (Tokyo), 1993, 41 (3), 549-52.
  • [17] Sohn J., Lee C.H., Chung D.J., Park S.H., Kim I., Hwang W.I.: Effect of petroleum ether extract of Panax ginseng roots on proliferation and cell cycle progression of human renal cell carcinoma cells. Exp. Mol. Med., 1998, 30 (1), 47-51.
  • [18] Teng C.M., Kuo S.C., Ko F.N., Lee J.C., Lee L.G., Chen S.C., Huang T.F.: Antiplatelet actions of panaxynol and ginsenosides isolated from ginseng. Bioch. Bioph. Acta, 1989, 990 (3), 315-320.
  • [19] Van Wassenhove F.A., Dirinck P.J., Vulsteke G.A., Schamp N.M.: Aromatic volatile composition of celery and celeriac cultivars. Hort Science, 1990, 25 (5), 556-559.
  • [20] Wulf L.W., Nagel C.W., Branen A.L.: Analysis of myristicin and falcarinol in carrots by highpressure liquid chromatography. J. Agricc Food Chem., 1978, 26 (6), 3190-3193.
  • [21] Zheng G., Lu W., Aisa H.A., Cai J.: Absolute configuration of falcarinol, a potent antitumor agent commonly occurring in plants. Tetr. Lett., 1999, 40, 2181-2182.
  • [22] Zidorn C., Sturm S., Dawson J.W., van Klink J.W., Stuppner H., Perry N.B.: Chemosystematic investigations of irregular diterpenes in Anisotome and related New Zealand Apiaceae. Phytochemistry, 2002, 59 (3), 293-304.
  • [23] Zidorn C., Johrer K, Ganzera M., Schubert B., Sigmunt E.M., Mader J., Greil R., Ellmerer E.p., Stuppner H.: Polyacetylenes from the Apiaceae vegetables carrot, celery, fennel, parsley, and parsnip and their cytotoxic activities. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 2518-2523.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-af64601e-972d-47a1-9ff1-6a1633fda506
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.