PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży upośledzonej umysłowo

Warianty tytułu

EN
Vitamins and minerals amounts in daily food rations of adolescents with slight mental problems

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena wpływu miejsca zamieszkania i płci na zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży upośledzonej umysłowo w stopniu lekkim. Badaniami, przeprowadzonymi jesienią 2001 roku, objęto 97 osobową grupę młodzieży (37 chłopców, 60 dziewcząt). Do oceny sposobu żywienia zastosowano metodę 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, 3-krotnie powtórzonego. Uzyskane dane porównano z normami żywienia na poziomie bezpiecznym. Ponadto w pracy określono wskaźnik masy ciała (BMI). Na sposób żywienia wybranej grupy młodzieży nie miało wpływu miejsce zamieszkania lecz płeć. W ocenionych racjach pokarmowych odnotowano niedobory wapnia oraz miedzi, zarówno u dziewcząt jak i u chłopców (średnio 60-64% realizacji normy). Ponadto w grupie dziewcząt stwierdzono zbyt niskie spożycie żelaza i magnezu (odpowiednio 60% i 80% zalecanych wartości). W przypadku witamin odnotowano niedobory spożycia witamin z grupy B (witaminy B1, B2 i PP - zwłaszcza u dziewcząt) oraz witaminy C u dziewcząt i u chłopców.
EN
The aim of the study was to evaluate the effect of the living place and sex on vitamins and minerals daily intake in adolescents with slight mental problems. The group of 97 pupils (37 boys, 60 girls) was investigated in autumn 2001. Food consumption was estimated using a 24-hour recall method (three times repeated), and vitamins and minerals intake was then calculated and compared to requirements. Body mass index (BMI) was calculated as well. It has been shown that pupils’ nutrition did not depend on place of living, however depended on sex. Levels of calcium and copper in both boys’ and girls’ daily food rations were below recommendations (60-80% recommended dietary allowances). Girls’ diet provided only 60% of iron, and 80% of magnesium compared to norms. As for vitamins intake of vitamins of B group was too low (especially for vitamins B1, B2 and PP in girls) and for vitamin C both in girls and boys.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.189-194,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bilska M.: Rozwój fizyczny i motoryczny dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim. W: Uwarunkowania rozwoju fizycznego dzieci i młodzieży wiejskiej. Pod red.: J. Zagórski i wsp. Roczniki Naukowe Instytutu Wychowania Fizycznego i Sportu. Biała Podlaska, 1999, 4 (Supl. 1), 109.
  • 2. Brown J.L., Pollitt E.: Malnutrition, poverty and intellectual development. Sci. Am., 1996, 274, 38.
  • 3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 4. Nadolna I.,.Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ 65, 1994.
  • 5. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., Szostak W.: Normy żywienia i wyżywienia. Cz. I i II., Warszawa, Prace IŻŻ 44, 1987.
  • 6. Szponar L., Rychlik E.: Witaminy i składniki mineralne w całodziennym pożywieniu wybranych grup dzieci i młodzieży. Pediatr. Współ. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka, 2001, 2, 175.
  • 7. Ziemlański Ś. Pod. red: Normy żywienia człowieka. Warszawa, PZWL 2001.
  • 8. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolewska J., i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Med., 1998, 4, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-af342daf-511e-49e8-a113-e4424d18543c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.