PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Badania zawartosci mikroelementow w produktach spozywczych przy zastosowaniu metod instrumentalnych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podjęto próbę zastosowania spektrometrii rentgenowskiej do oznaczania zawartości mikroelementów w produktach spożywczych. Przeprowadzono badania porównawcze z zastosowaniem różnych metod instrumentalnych absorpcyjnej spektrometrii atomowej, spektrometrii rentgenowskiej, polarografii oraz woltamperometrii inwersyjnej. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że stężenie oznaczanych pierwiastków w produktach spożywczych w zasadzie mieści się w granicach dopuszczalnych normami, wstępują jednakże przypadki zwiększonych stężeń pierwiastków, w tym również szkodliwych dla zdrowia człowieka.
EN
In the Technical University of Lublin there have been conducted for many years studies on the use of X-Ray spectrometry to determine contents of trace elements in food products. Comparative studies were made with the use of different instrumental methods: X-Ray spectrometry, atomic absorption spectrometry, polarography and inversions voltammetry. Experimental studies carried out by the author showed that concentrations of determined trace elements in food products generally are contained in permissible limits. However there have been observed cases of increased concentration of trace elements also unwholesome for people.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

s.51-52,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lubelska, ul. Nadbystrzycka 38D; 20-618 Lublin

Bibliografia

  • [1] BARYŁKO-PIKIELNA N., KIEREBIŃSKI CZ, TYSZKIEWICZ S.: Ocena poziomu skażenia żywności jako skutku skażenia środowiska. TAN, Wydział Nauk Rolniczych i Leśnych. Warszawa 1986.
  • [2] BULIŃSKI R., MARZEC M.: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1986, nr 1,1987, nr 3/4.
  • [3] CIBULKA J.. SOWA Z. MADER P.: Pohyb olova, kadmia a rtuti v zemedelskc vyrobe a biosfere. Vysoka Skala Zemedelska v Praze. Praga 1985.
  • [4] NIKONOROW M., URBANEK-KARŁOWSKA B.:Toksykologia Żywności. PZWL, Warszawa 1987.
  • [5] POPKO R., Determination of heavy metals in food products by X-Ray fluorescence spectrometry. Materiały III Światowego Kongresu nt: "Physical properties agricultural materials". Praga, 1985.
  • [6] POPKO R.: Badania zawartości mikroelementów w wybranych produktach spożywczych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, z. 354,1989.
  • [7] TANKA HIDEKI, TAIRA MASAHIKO, HASHIZUMO GENZO: J. Chem. Soc. Jap. Chcm. and Ind. Chcm. 1974, nr 7.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ae77f780-8594-47ec-acf8-9dfc3edf6777
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.