PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 3[A] |

Tytuł artykułu

Effect of sonication on the crystallization of honeys

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw sonikacji na krystalizacje miodow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Investigations were carried out into the effect of sonication of bee honeys on the course of their crystallization during storage. Use was made of ultrasounds with a frequency of 40 kHz and intensity of ca. 2 W/cm2. Analyses were carried out for physicochemical characteristics of honeys, including: viscosity, texture, conductance and crystallization degree. After 30-min sonication, an increase in viscosity by ca. 30 mPa.s and a reduction in conductance by 0.6 mS/cm were observed in the solution examined. Analyses of the texture (hardness) of honey subjected to the sonication process demonstrated an initial increase of hardness and then its stabilization and even a slight decrease, as compared to the control samples. The degree of crystallization was proportional to the exposure time to ultrasound treatment. The biggest crystals were observed in the non-sonicated samples. Sonication modified the crystallization process of the examined sugar solutions to a significant extent. Observations of the solutions after the sonication demonstrated the formation of a high number of crystals in the whole volume of the sample, whereas the non-sonicated solutions were observed to crystallize unevenly forming large crystals. It was shown that the ultrasound treatment modified the course of recrystallization and, as a result, texture of the recrystallized honeys by decreasing their hardness.
PL
Przeprowadzono badania wpływu sonikacji miodu pszczelego na przebieg krystalizacji podczas przechowywania. Zastosowano ultradźwięki o częstotliwości 40 kHz i natężeniu ok. 2 W/cm2. Zakres badań obejmował cechy fizykochemicznych takie jak: lepkość, tekstura, kondunktancja, stopień krystalizacji. W roztworze bezpośrednio po 30 min sonikacji obserwowano wzrost lepkości o ok. 30 mPa/s, obniżenie kondunktancji o 0,6 mS/cm. Badania tekstury (twardości) miodu poddanego sonikacji wykazały początkowo wzrost twardości, a następnie stabilizację lub wręcz lekkie jej obniżenie w porównaniu do prób kontrolnych. Stopień krystalizacji był proporcjonalny do czasu trwania sonikacji. Największe kryształy obserwowano w próbkach niesonikowanych. Sonikacja istotnie modyfikowała proces krystalizacji z badanych roztworów cukrów. Obserwacje roztworów po sonikacji wykazały powstawanie dużej liczby kryształów w całej objętości próbki, podczas gdy roztwory niesonikowane krystalizowały nierównomiernie z wytwarzaniem dużych kryształów. Stwierdzono, że obróbka ultradźwiękowa modyfikowała przebieg rekrystalizacji, a w efekcie – teksturę rekrystalizowanych miodów obniżając ich twardość.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.133-136,fig.,ref.

Twórcy

  • Agricultural University of Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Bakier S., Structure of crystallized honey. 2002, in: Materials of 39th Apicultural Conference, 2002, Puławy, Poland, pp. 95-97 (in Polish).
  • 2. Bakier S., Change in granulated honey structure during heating. 2002, in: Materials of 39th Apicultural Conference, 2002, Puławy, Poland, pp. 90-92 (in Polish).
  • 3. Bund R.K., Pandit A.B., Sonocrystallization: Effect on lactose recovery and crystal habit. Ultrasonics Sonochem., 2007, 14, 143-152.
  • 4. Czaplicki J., A piece of information on herbal honeys. Pasieka, 2003, 3 (in Polish).
  • 5. D’Arcy B., High Power ultrasound for candied liquid honey liquefaction and controlled creamed honey crystallisation. AANRO database, Project code RIRDC UQ101A, 2006.
  • 6. Niedźwiedzki A., Cream honey, what is it about? Pasieka, 2003, 3 (in Polish).
  • 7. Povey M.J.W., Mason T.J., Ultrasound in Food Processing. 1998, Blackie Academic & Professional, London.
  • 8. Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., Chemical composition of bee honey. 1996, in: Basic Issues of Honey Quality. ISK Apiculture Division, Puławy, pp. 10-15 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-add88b5e-7540-4d49-80f9-527c09278142
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.