PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Biologicznie aktywne skladniki zywnosci funkcjonalnej w profilaktyce chorob nowotworowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zastosowanie biologicznie aktywnych substancji w profilaktyce chorób nowotworowych budzi duże zainteresowanie zarówno przemysłu spożywczego, jak i farmaceutycznego. Powiększający się asortyment produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnej stwarza szansę świadomego kształtowania diety w aspekcie szeroko rozumianej profilaktyki nowotworowej. W publikacji omówiono niektóre biologicznie aktywne składniki żywności funkcjonalnej, które mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka powstawania nowotworów.
EN
The application of biologically active components of food for the cancer diseases prevention excite a great interest of food and pharmaceutical industry. The broadening assortment of the functional food products creates a chance for introducing then in diet planning. The biologically active components of functional food can be widely applied as a element of cancer prevention. In the paper bioactive components of functional food, which may play an important role in decreasing of the risk of cancer diseases were described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.36-47,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biochemii Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, PI. Cieszyński 1, 10-756 Olsztyn
autor
  • Katedra Biochemii Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, PI. Cieszyński 1, 10-756 Olsztyn
autor
  • Katedra Biochemii Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie, PI. Cieszyński 1, 10-756 Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Ambrosone C.B., Coles B.F., Freudenheim J.L., Shields P.G.: Glutathione-S-transferase (GSTM1) genetic polymorphisms do not affect human breast cancer risk, regardless of dietary antioxidants. J. Nutr., 1999,129, 565-568.
  • [2] Arai S., Morinaga Y., Yoshikawa T., Ischiishi E., Kiso Y., Yamazaki M., Morotomi M., Shimizu M., Kuwata T., Kaminogawa S.: Recent trends in functional food science and the industry in Japan. Biosci. Biotechnol. Biochem., 2002, 66 (10), 2017-2029.
  • [3] Arai S.: Functional food science in Japan: state of the art. Biofactors, 2000,12, 1-4.
  • [4] Bailey G.S., Williams D.E.: Potential mechanisms for food - related carcinogens and anticarcinogens. Food Techn., 1993, 47 (2), 105-118.
  • [5] Bellisle F., Diplock A.T., Hornstra G., Koletzko B., Roberfroid M., Salminen S., Saris W.H.M.: Functional food science in Europe-foreword. Brit. J. Nutr., 1998, 80 Suppl. 1, 1-193.
  • [6] Bloch A., Thomson C.A.: Position statement of the American Dietetic Association: phytochemicals and functional foods. J. Amer. Diet. Assoc., 1996, 96, 73-82.
  • [7] Bramley P.M.: Is lycopene beneficial to human health? Phytochemistry, 2000, 54 (3), 233-236. [8] Chen H.M., Muramoto K., Yamauchi F.: Structural analysis of antioxidative peptides from soybean ꞵ-conglycinin. J. Agric. Food Chem., 1995, 43, 574-578.
  • [9] Connor W.E., Bendich A.: Highly unsaturated fatty acids in nutrition and disease prevention. Proceedings of an International Conference, Barcelona, Spain, 4-6 November 1996, Amer. J. Clin. Nutr. 2000, 71 (Suppl. 1).
  • [10] Darewicz M.: Wpływ enzymatycznych modyfikacji kazeiny-P na jej strukturę i wybrane właściwości funkcjonalne. Rozprawy i Monografie, UWM, Olsztyn 2002, 48.
  • [11] Diplock A.T., Aggett P.J., Ashwell M., Bornet F., Fern E.B., Roberfroid B.M.: Scientific concepts of functional foods in Europe: consensus document. Brit. J. Nutr., 1999, 81 (Suppl. 1), 1-27.
  • [12] Diplock A.T., Charleux J.L., Crozier-Willi G.: Functional food science and defense against reactive oxidative species. Brit. J. Nutr., 1998, 80 (Suppl. 1), 77-112.
  • [13] Dziuba J., Iwaniak A., Niklewicz M.: Database of protein and bioactive peptides sequences - BIOPEP, 2003, http://www.uwm.edu.pl/biochemia
  • [14] Dziuba J., Iwaniak A., Niklewicz M., Minkiewicz P.: Bovine ꞵ-lactoglobulin and other lipocalins and the source of bioactive peptides. Curr. Top. Pept. Prot. Res., 2003 (praca przyjęta do druku).
  • [15] Dziuba J., Minkiewicz P., Nałęcz D.: Biologically active peptides from plant and animal proteins. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1999, 8 (1), 3-16.
  • [16] El-Bayoumy K., Chung F.L., Richie J. Jr., Reddy B.S., Cohen L., Weisburger J., Wynder E.L.: Dietary control of cancer. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 1997, 216 (2), 211-223.
  • [17] Fitzpatrick K.C.: Nutraceuticals and functional foods, present opportunities and challenges for industry. Nutr. Business J., 2002,13 (9), 686-687.
  • [18] Floch M.H., Hong-Curtiss J.: Probiotics and functional foods in gastrointestinal disorders. Curr. Gastroenerol., 2001, 3, 343-350.
  • [19] Galliland S.E.: Health and nutritional benefits from lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Rev., 1990,
  • 87, 175-188.
  • [20] Giovannucci E., Rimm E.B., Liu Y., Stampfer M.J., Willett W.C.: A prospective study of tomato products, lycopene, and prostate cancer risk. J. National Cancer Institute, 2002, 94 (5), 391-398.
  • [21] Goldberg I.: Functional foods for health - the current state and future prospects. Vitafoods International Conference, Copenhagen, March 11-13, 1997.
  • [22] Greenwald P., Clifford C., Milner J. A.: Diet and cancer prevention. Eur. J. Cane., 2001, 37 (8), 948- 965.
  • [23] Halliwell B.: Oxidative stress, nutrition and health. Experimental strategies for optimization of nutritional antioxidant intake in humans. Free Radical Research, 1996, 25, 57-74.
  • [24] Handelman G.J.: The evolving role of carotenoids in human biochemistry. Nutrition, 2001, 17 (10), 818-822.
  • [25] Hecht S.S.: Chemoprevention by phytochemical modifers of carcinogen metabolism. W: Phytochemicals as bioactive agents, eds. Bidlack W.R., Omaye S.T., Meskin M.S., Topham D.K.W., Tech- nomic, Lancaster, 2000, pp. 43-74.
  • [26] Hecht S.S.: Chemoprevention of cancer by isothiocyanates, modifiers of carcinogen metabolism. J. Nutr., 1999, 129, 768-774.
  • [27] Hennings H., Glick A. B., Greenhalgh D. A., Morgan D. L., Strickland J. E., Tennenbaum T., Yuspa S. H.: Critical aspects of initiation, promotion and progression in multistage epidermal carcinogenesis. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 1993, 202 (1), 1-8.
  • [28] Herber S.M., Van Elswyk M.E.: Dietary marine algae promotes efficient deposition of n-3 fatty acids for the production of enriched shell eggs. Poultry-Science, 1996, 75 (12), 1501-1507.
  • [29] Hilliam M.: Functional Food - How big is the market?, The World of Food Ingredients, December, 2000, 50.
  • [30] Khachik F., Beecher G.R., Smith J.C.: Lutein, lycopene, and their oxidative metabolites in chemoprevention of cancer. J. Cell. Biochem. 1995, 22, 236-246.
  • [31] Kontula P.: In vitro and in vivo characterization of potential probiotic lactic acid bacteria and pre- biotic carbohydrates. Finnish J. Dairy Sci., 1999, 54 (1), 1-142.
  • [32] Marcrae R., Robinson R.K., Sadler H.J.: Encyclopedia of food science, food technology and nutrition. Academic Press, London 1993.
  • [33] Mitscher L.A., Jung M., Shankel D., Dou J.H., Steele L., Pillai S.P.: Chemoprotection: a review of the potential therapeutic antioxidant properties of green tea (Camellia sinensis) and certain of its constituents. Med. Res. Rev., 1997,17, 327-365.
  • [34] Nakamura Y., Murakami A., Ohto Y., Tanaka T., Ohigashi H.: Inhibitor by I’ - acetoxychavicol acetate of interferon-gamma-induced nitric oxide production through suppression of inducible nitric oxide synthase gene expression in RAW 264 cells. Cancer Res., 1998, 58, 4832-4839.
  • [35] Nettleton J.A.: Omega 3 fatty acids and health. Chapman & Hall, New York 1995.
  • [36] Nomura A., Stemmermann G.N., Chyon P.H., Kato I., Perez-Perez G.I., Blaser M.I.: Helicobacter pylori infection and gastric carcinoma among Japanese Americans in Hawaii. New England J. Med., 1991,325 (16), 1132-1136.
  • [37] Ohta T., Nakatsugi S., Watanabe K., Kawamori T., Ishikawa F., Morotomi M., Sugie S., Toda T., Sugimura T., Wakabayashi K.: Inhibitory effects of Bifidobacterium-fermented soy milk on 2-amino- l-methyl-6-phenylimidazol[4,5-b]pyridine-induced rat mammary carcinogenesis, with a partial contribution of its component isoflavones. Carcinogenesis, 2000, 21, 937-941.
  • [38] Parodi P.W.: A role for milk protein in cancer prevention. Austral. J. Dairy Technol., 1998, 53 (1), 37-47.
  • [39] Parodi P.W.: An assessment of the evidence linking calcium and vitamin D to colon cancer prevention. Austral. J. Dairy Technol., 2001, 56 (1), 38-58.
  • [40] Parodi P.W.: Health benefits of conjugated linoleic acid. Food Industry J., 2003, 5 (3), 222-259. [41] Poppel G., Berg H.: Vitamins and cancer. Cancer letters, 1997,114, 195-202.
  • [42] Schatzkin A.: Dietary change as strategy for preventing cancer. Cancer Metastasis Rev., 1997, 16, 377-392.
  • [43] Shamsuddin A.M.: Nonisoflavone soybean anticarcinogens. Inositol phosphates have novel anticancer function. J. Nutr., 1995, 125, 725-732.
  • [44] Stark A.H., Madar Z.: Olive oil as a functional food: epidemiology and nutritional approaches. Nutr. Rev., 2002, 6 (60), 170-176.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-acfde416-280e-4f34-83e2-701eed0492c5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.