PL
Badania były przeprowadzone na 2 grupach indyków typu ciężkiego BIG-6 (po 20 indyków w grupie). Czynnikiem doświadczalnym był 1% dodatek do paszy mieszanki ziołowej o działaniu wzmacniającym odporność organizmu na infekcje i poprawiającym przemianę materii. Doświadczenie trwało 12 tygodni. Po tym czasie pobrano krew i ubito indyczki. W pełnej krwi i tkankach (wątroba, nerka, mięsień piersiowy i udowy) oznaczono zawartość elementów mineralnych metodą ASA. Stwierdzono, że zastosowanie ziół wpłynęło na wzrost zawartości Cu, Zn, Ca i Mg oraz obniżenie zawartości Fe w pełnej krwi indyków. We wszystkich badanych tkankach stwierdzono pod wpływem ziół wzrost retencji Cu i spadek retencji K. Określone końcowe masy ciała indyków, zużycie paszy jak i wydajność rzeźna były podobne w grupach kontrolnej i doświadczalnej.
EN
Investigations were performed using 2 groups of turkey of BIG-6 type ( 20 birds in every group). 1% addition of a mixture of 7 herbs to strengthen the immune system against infections and improve metabolism was an experimental factor. The experiment lasted for 12 weeks of life of turkeys, during which content of elements was determined in full blood and tissues (liver, kidneys, thoracic and thigh muscles) by means of AAS technique. It was found that the herbs affected the increase of Cu, Zn, Ca and Mg contents and decrease of Fe level in turkeys' full blood. The increase of Cu and decrease of K retention were observed due to the herbs in all tissues studied. Final body weight, feed intake and carcass yield were similar in the control and experimental groups.