PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

Czystosc mikrobiologiczna miesa i szynki parzonej po obrobce ultradzwiekowej

Warianty tytułu

EN
Bacterial contamination of meat and meat products after ultrasound treatment

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania dotyczyły czystości mikrobiologicznej produktów przygotowanych z mięsa po obróbce ultradźwiękowej prowadzonej w polu o średnim natężeniu i niskiej częstotliwości. Badania przeprowadzono w warunkach zakładu przemysłowego. Ocenie mikrobiologicznej poddawano obrabiany ultradźwiękami surowiec przed i po peklowaniu (po masowaniu). Analiza wyników przeprowadzonych badań wykazała istotny wpływ obróbki ultradźwiękowej na czystość mikrobiologiczną mięsa. Wszystkie grupy badanych drobnoustrojów (bakterie: tlenowe, kwasu mlekowego) wykazały istotną wrażliwość na oddziaływanie pola ultradźwiękowego. Nie stwierdzono istotnego wpływu obróbki ultradźwiękowej surowca na rozwój mikroflory w mięsie i gotowym wyrobie podczas chłodniczego przechowywania. Podstaw inaktywacji mikroorganizmów w polu ultradźwiękowym należy doszukiwać się w szerokiej sferze zjawisk mechanicznych podczas rozchodzenia się fal w ośrodku.
EN
The research was carried out to verify the contamination of meat and meat products after ultrasonication. The ultrasound device working at 25 kHz was used. The raw meat treated (massaged) with ultrasound before and after brine injection was put to microbiological tests. The analyses of the results proved the significant influence of ultrasound processing on microbial contamination of meat. The aerobic bacteria and lactic acid bacteria showed significant sensitivity to ultrasound treatment. No essential effects of ultrasound processing of raw material on micro-flora growth in meat and cooked ham during cool storage were found. The mechanical influence during wave passing through the meat could explain the microbial contamination reducing in the ultrasound field.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

s.55-65,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, ul.Doswiadczalna 44, 20-236 Lublin
autor

Bibliografia

  • Bohm H., Anthony P., Davey M.R., Briarty L.G., Power J.B., Lowe K.C., Benes E., Gröschl M., 2000. Viability of plant cell suspensions exposed to homogenous ultrasonic fields of different energy density and wave type. Ultrasonics, 38, 629-632.
  • Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., 1993. Mikrobiologia żywności. PZWL Warszawa.
  • Ciccolini L., Taillandier P, Wilhem A.M., Delmas H., Strechainano P., 1997. Low frequency thermo-ultrasonication of Saccharomyces cerevisiae suspensions: effect of temperature and of ultrasonic power. Chem. Eng. J., 65, 145-149.
  • Dahi E., 1976. Physicochemical aspects of disinfection of water by means of ultrasound and ozone. Wat. Res., 10, 677-684.
  • Dolatowski Z. J., 1999. Wpływ obróbki ultradźwiękami o niskiej częstotliwości na strukturę i cechy jakościowe mięsa. Rozpr. nauk. 221 AR Lublin.
  • Dolatowski Z.J., Stasiak D.M., 1989. Model urządzenia do uplastyczniania mięsa z wykorzystaniem ultradźwięków. Sprawozd. z badań CPBR 10.10.3302. AR Lublin.
  • Elpiner J.E., 1968. Ultradźwięki. Działanie fizykochemiczne i biologiczne. PWN Warszawa.
  • Hoover D., Matrick C., Papineau A.M., Farkas D., Knorr D., 1989. Biological effects of high hydrostatic pressure on food microorganisms. Food Technol. 43, 99-107.
  • Hua I., Thompson J.E., 2000. Inactivation of Escherichia coli by sonication at discrete ultrasonic frequencies. Wat. Res., 34, (15), 3888-3893.
  • Nyborg W.L., 2000. Biological effect of ultrasound: development and safety guidelines. Ultrasound Med. Biol. 26 (6), 911-964.
  • PN-73/A-82054. Mięso i przetwory mięsne. Badania bakteriologiczne.
  • Povey M.J.W., McClements D.J., 1988. Ultrasonics in food engineering. Part I. Introduction and experimental methods. J. Food Eng., 8, 217-245.
  • Rogow I.A., Gorbatow A.W. 1974. Fiziczieskije mietody obrabotki piszczewych produktów, Piszcz. Prom. Moskwa.
  • Sala F.J., Burgos J., Condon S., Lopez P., Raso, J., 1995. Effect of heat and ultrasound on microorganisms and enzymes. W: G.W.Gould, New methods of food preservation. Unilever Research Laboratory, Bedford.
  • Scherba G., Wrigel R.M., O'Brien jr W.D., 1990. Quantitative assessment of the germicidal efficacy of ultrasonic energy. App. Env. Microbiol. 57171, 2079-2084.
  • Stasiak D.M., 1996. Badania nad wykorzystaniem ultradźwięków w urządzeniach do obróbki mięsa. Pr. doktorska. AR Lublin.
  • Śliwiński A., 1993. Ultradźwięki i ich zastosowania. WNT Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ac234e56-fb4e-4bb1-843d-fefc2718c96e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.