PL
Celem pracy było określenie możliwości ekonomicznego sposobu kiszenia użytecznych produktów ubocznych przemysłu piwowarskiego przy zastosowaniu preparatów probiotycznych z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt, ocena jakości kiszonek i ich wartości żywieniowej. Podstawowym surowcem do produkcji kiszonek było młóto słodowe, do którego dodawano termolizat drożdży odpadowych, jako źródła bakterii fermentacji mlekowej. Do przygotowania inokulum używano preparaty probiotyczne. Badania wykonano w skali laboratoryjnej i półtechnicznej. Stwierdzono pozytywny wpływ stosowania preparatów zawierających starterowe kultury bakterii fermentacji mlekowej do zakiszania termolizatu drożdżowego. Technologia ta pozwala na uzyskanie wartościowej paszy dla zwierząt.
EN
The evaluation of possibility of economical method of ensilaging of brewery by-product by using probiotic preparations, as a fodder for animals, estimation of quality of silages and their nutritional value were the aims of this work. The main subject of preservation used in this work was the malt dregs enriched by yeast thermolysate, which was the source of lactic acid bacteria. Probiotic preparations were used as lactic acid bacteria starter cultures inoculum. The tests were carried out at laboratory and pilot-scale. The positive influence of use of biopreparations to ensilage of thermolysed yeasts was affirmed. This technology allows to obtainment valuable fodder for animals.