1.Argiratos V., Samman S.: The effect of calcium carbonate and calcium citrate on the absorption of zinc in healthy female subjects. Eur. J. Clin. Nutr., 1994, 48, 198-204.
3. Badurski J., Supronik J.: Sprawozdanie z konferencji w Hongkongu nt. Osteoporozy pt. „Consensus Conference". Polski Tyg. Lek. 1993, 48, supl. 3, 15.
4. Barger-Lux M.J., Heaney R.P.: The role of calcium intake in preventing bone fragility, hypertension and certain cancers. J. Nutr. 1994, 124, 1406s.
5. Berner L.A., McBean L.D., Lofgren P.A.: Calcium and chronic diseases prevention. Challenges to the food industry. Food Technol. 1990, 44, 50.
6. Bodwell C.E., Erdman J. Jr.: Nutrient interactions. Basic Symposium Series, New York 1988.
7. Brink E.J., Beynen A.C., Dekker P.R. i in.: Interaction of calcium and phosphate decreases ileal magnesium solubility and apparent magnesium absorption in rats. J. Nutr. 1992, 122, 580.
8. Chwojnowska Z., Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M. i in.: Ocena sposobu żywienia 70-letnich mieszkańców wybranej dzielnicy warszawskiej. Żyw. Czlow. Metab. 1993, 20, 189.
9. Cook J.D., Dassenko S.A., Whittaker P.: Calcium supplementation: effect on iron absorption. Am. J. Clin. Nutr. 1991, 53, 106.
17. Greger J.L., Krzykowski C.E., Khazen R.R. i in.: Mineral utilization by rats fed various commercially available calcium supplements or milk. J. Nutr. 1987, 117, 717.
18. Hackett A.F.: The importance of fortification of flour with calcium and the sources of Ca in the diet of 375 English adolescents. Br. J. Nutr. 1984, 51, 193.
19. Hallberg L., Brane M., Erlandsson M. i in.: Calcium: effect of different amounts on nonheme- and heme iron absorption in humans. Am. J. Clin. Nutr. 1991, 53, 112.
20. Hallberg L., Rossander-Hulthen L., Bru- ne M. i in.: Inhibition of haem- iron absorption in man by calcium. British J. Nutr. 1992, 69, 533.
21. Hardwick L.L., Jones M.R., Brautbar N. i in.: Magnesium absorption: mechanism and the influence of vitamin D, calcium and phosphate. J. Nutr. 1991, 121, 13.
22. Heaney R.P., Smith K.T., Recker R.R. i in.: Meal effects on calcium absorption. Am. J. Clin. Nutr. 1989, 49, 372.
23. Hoszowski K., Gawron J., Korczyk P. i in.: Analiza czynników ryzyka i częstość występowania osteoporozy kręgosłupa w próbce populacyjnej mieszkańców Warszawy powyżej 50. roku życia. Polski Tyg. Lek. 1993, 48, suppl. 3, 30.
24. Kanerva R.L., Andon M.B., Smith K.T.: Bioavailability of calcium (Ca) from supplemental and food fortification sources. FASEB J. 1989, 3, a771.
25. Kohls K: Calcium bioavailability from calcium fortified food products. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 1991, 37, 319.
26. Levenson D.I., Bockman R.S.: A review of calcium preparation. Nutr. Rev. 1994, 52, 221.
27. Lewis N.M., Marcus M.S., Behling A. i in.: Calcium supplements and milk: effect on acid-base balance and retention of calcium, magnesium and phosphorus. Am. J. Clin. Nutr. 1989, 49, 527.
28. Lieb M.E.: More good things for the US market. Dairy Industries International 1987, 52, 9.
29. Lorenz K: Enrichment and fortification of cereal - based products in the USA. Lebensm. Wiss. u. Technol. 1982, 15, 121.
30. Martin B.R., Weaver C.M., Smith D.L.: Calcium absorption from milk vs. calcium carbonate in college age women using stable isotopes. FASEB J. 1989, 3, a771.
31. Mehansho H., Hudepohl G.R., Kanerva L. i wsp.: Calcium bioavailability in fruit juices. FASEB J. 1989, 3, a771.
32. Miazgowski T., Napierała K, Czekalski S. i in.: Częstość występowania i czynniki ryzyka osteoporozy w próbce populacyjnej mieszkańców Szczecina powyżej 50. roku życia. Polski Tyg. Lek. 1993, 48, supl. 3.13.
33. Miller J.Z., Smith D.L., Flora L. i in.: Calcium absorption from calcium carbonate and a new form of calcium (CCM) in healthy male and female adolescents. Am. J. Clin. Nutr. 1988, 48, 1291.
34. Narojek L., Szewczyński I., Ostrowska A. i in.: Wpływ wyboru dnia badania na ocenę sposobu żywienia kobiet warszawskich. Roczn. PZH, 1981, 32, 463.
35. NRC. Diet and Health. National Academy Press, Washington 1989.
36. Nutrition and Health. The Surgeon Generals Report. US Department of Health Services, DHHS Publication No. 88- 50201, Washington 1988.
37. Ramsdale S.J., Bassey E.J., Pue D.J.: Dietary calcium intake relates to bone mineral density in premenopausal women. Br. J. Nutr. 1994, 71, 77.
38. Recker R.R.: Calcium absorption and achlorhydria. N. Engl. J. Med. 1985, 313, 70.
39. Recker R.R., Heaney R.P.: The effect of milk supplements on calcium metabolism, bone metabolism and calcium balance. Am. J. Clin. Nutr. 1985, 41, 254.
40. Recker R.R., Bammi A., Batger-Lux J. i in.: Calcium absorbability from milk products, an imitation milk and calcium carbonate. Am. J. Clin. Nutr. 1988, 47, 93.
41. Recommended Dietary Allowances 10th Ed., National Academy Press, Washington, D.C. 1989. 42. Renz-Schauen A., Renner E.: Fortification of nondairy foods with dairy ingredients. Food Technol. 1987, 41, 122.
43. Richardson D.P.: Food fortification. Proceedings of the Nutrition Society 1990, 49, 39.
44. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Chwojnowska Z. i in.: Zawartość wapnia w dietach młodzieży. Żyw. Człow. Metab. 1992, 19, 244.
45. Rutkowska U., Iwanow K., Chojnowska J. i wsp.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. I. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20, 328.
46. Rutkowska U., Kunachowicz H.: Ocena spożycia fosforu z uwzględnieniem fosforanów dodawanych do żywności i wpływu na metabolizm wapnia i innych składników mineralnych. Żyw. Człow. Metab. 1994, 21, 180.
47. Sadowska H.: Suplementy żywności w diecie współczesnego człowieka. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20, 149.
48. Secomska B., Rutkowska U., Muszkatowa B. i in.: Wzbogacanie pieczywa za pomocą mleka chudego w proszku i drożdży duszonych. Cz. I Ocena organoleptyczna oraz skład i wartość odżywcza pieczywa wzbogaconego. Roczn. PZH 1973, 24, 195.
49. Sekuła W.: Zmiany w spożyciu żywności w Polsce w warunkach gospodarki rynkowej i ich implikacje żywieniowe. I Krajowy Kongres Żywność Żywienie a Zdrowie, Warszawa 1994, Materiały konferencyjne.
50. Sheikh M., Santa Ana C.A., Nica M.J. i wsp.: Gastrointestinal absorption of calcium from milk and calcium salts. N. Engl. J. Med. 1987, 317, 532.
51. Smith K.T.: Calcium and trace mineral interactions. Cereal Foods World 1988, 33, 776.
52. Smith K.T., Heaney R.P., Flora L. i in.: Calcium absorption from calcium citrate malate. Calcif. Tissue Int. 1987, 41, 351.
53. Spencer H., Kramer L., Osis D.: Do protein and phosphorus cause calcium loss? J. Nutr. 1988, 118, 657.
54. Stracke H., Renner E. Kure G. i in.: Osteoporosis and bone metabolic parameters in dependence upon calcium intake through milk and milk products. Eur. J. Clin. Nutr. 1993, 47, 617.
55. Subar A.F., Bowering J.: Contribution of enrichment and fortification to nutrient intake of women. Am. J. Diet. Assoc. 1988, 88, 1237.
56. Szajkowski Z., Gertig H., Duda G. i in.: Ocena laboratoryjna odtwarzanych racji pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych z rejonu Wielkopolski. Bromat. Chem. Toksykol. 1992, 25, 297.
57. Szajkowski Z., Gertig H., Duda D. i in.: Ocena laboratoryjna odtwarzanych racji pokarmowych młodzieży akademickiej z rejonu Wielkopolski. Bromat. Chem. Toksykol. 1992, 25, 313.
59. Szczygieł A., Bułhak-Jahymczyk B., Nowicka L., Szostak W.B.: Normy żywienia Instytutu Żywności i Żywienia zaktualizowane w 1980 roku. Żyw. Człow. Metab. 1983, 10, 143.
60. Szponar L., Mieleszko T.: Żywienie całodzienne kobiet pracujących fizycznie w dużych zakładach pracy. Roczn. PZH, 1987, 38, 6.
61. Szponar L., Mieleszko T., Rucińska E.: Sposób żywienia kobiet w Polsce w latach 1975-1985. Roczn. PZH, 1988, 39, 272.
62. Szponar L., Rychlik E.: Żywienie kobiet ciężarnych pracujących fizycznie w dużych zakładach pracy. Cz. II. Zdrowie Publ. 1994, 55, 237.
63. Szponar L., Wysocka B., Kierzkowska E.: Wapń w pożywieniu wybranych grup ludności. Polski Tyg. Lek. 1991, 46, 574.
64. Teegarden D.: Calcium supplementation increases bone density in adolescent girls. Nutr. Rev. 1994, 52, 171.
65. Trzebska-Jeske J., Rutkowska U., Tadeusiak W. i in.: Wpływ różnych sposobów wzbogacania pieczywa na rozmieszczenie dodanego wapnia i żelaza. Przem. Spoż. 1970, 14, 340.
68. Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach, M.P. nr 22 z 11 maja 1993.
69. Ziemlańska Ś. (red.): Normy żywienia dla ludności w Polsce. Żyw. Człow. Metab. 1994, 4, 303.