PL
Badaniami objęto 5 grup eksperymentalnych prosiąt żywionych mieszankami typu grower (16% białka ogólnego), które zawierały odpowiednio: (1) kontrolny koncentrat tłuszczowy, w którym nośnikiem tłuszczu była suszona wycierka ziemniaczana, (2) nasiona rzepaku „00" odmiany Jantar, (3) koncentrat tłuszczowy z udziałem preparowanych nasion bobiku, (4) koncentrat z udziałem surowych nasion bobiku i (5) koncentrat bobikowo-rzepakowy. Do produkcji koncentratów użyto olej rzepakowy z odmian „00". Przeprowadzono badania strawnościowo-bilansowe i produkcyjne. Doświadczenie produkcyjne obejmowało okres odchowu od 1. do 70. dnia życia prosiąt; prosięta odsadzano w wieku 42 dni. Do badań użyto ogółem 70 miotów liczących na początku badań 753 prosięta. Uzyskane wyniki wskazują na przydatność wyprodukowanych mieszanek w żywieniu prosiąt ssących i odsądzonych.
EN
The research concerned 5 experimental groups of piglets fed on mixtures of the grower type (16% of crude protein) that contained: (1) control fat concentrate based on dried potato pulp; (2) rapeseeds „00" of the Jantar variety; (3) fat concentrate containing processed field bean seeds; (4) concentrate containing crude field bean seeds and (5) field bean-rape concentrate. Rapeseed „00" oil was used to produce the above-mentioned concentrates. Analyses of production, digestion and balance were conducted. A farm-scale experiment concerned the rearing period 1st to 70th day of piglet life; the piglets were weaned at the age of 42 days. The total number of litters used in the course of research was equal to 70, including 753 piglets at the beginning of the studies. The obtained results show that the produced mixtures turned out to be usefull in the process of suckling and weaned piglet feeding.