PL
Celem pracy było prześledzenie zmian w zawartość podstawowych składników pokarmowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczu i kwasów tłuszczowych w ziarnie owsa nagoziarnistego odmiana Polar oraz oplewionego - odm. Bohun. Najwyższą zawartość białka (143,4 g/kg s. m.) i tłuszczu (83,6 g/kg s. m.) stwierdzono w owsie nagoziamistym. Owies oplewiony charakteryzował wysoki udział włókna surowego (135,9 g). Oznaczono w owsie udział kwasów kwasów tłuszczowych. W składzie owsa nagoziarnistego przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone. Otrzymane wyniki kwasów tłuszczowych wskazują na wysoką wartość dietetyczną owsa nagoziarnistego.
EN
Oat grains of different form - hulled (Bohun cv.) and naked (Polar cv.) grown in Poland were investigated The chemical compositions of oat isolates and fatty acid were estimated. The highest protein content (143,4 g/kg d.m. - P≤0,05) and oil (83,6 g/kg d.m. - P≤0,01) was found in naked oat. While the highest crude fibre content (135,9 g/kg d.m. - P≤0,01) was found in hulled oat grain. In oat grains the percentage composition of fatty acids was determined. Naked oat was characterized by higher unsaturated fatty acid content and more favourable profile of fatty acids for human nutrition.