PL
Doświadczenia polowe przeprowadzono w RZD Grabów i Błonie w latach 1993-1995. W schemacie doświadczenia czynnikiem I-ego rzędu był procentowy udział grochu w mieszance z jęczmieniem (odm. Maresi): 30, 50 i 70%, a czynnikiem II-ego rzędu odmiany grochu siewnego o normalnej (Kwestor i Grapis) i wąsolistnej (Miko i Jaran) budowie morfologicznej. Zwiększenie udziału grochu z 30 do 70% w mieszance z jęczmieniem niezależnie od cech morfologicznych wpływało na wyższe osadzenie pierwszego i ostatniego strąka, wydłużenie części owocującej pędu, natomiast małemu zróżnicowaniu ulegała liczba węzłów owocujących i strąków z węzła, liczba nasion w strąku oraz liczba nasion i strąków na roślinie. Wąsolistną odmianę Jaran charakteryzowała największa liczba strąków, nasion i węzłów owocujących, najwyższe osadzenie 1-ego i ostatniego strąka, najdłuższa część owocująca pędu ale najmniejsza masa 1000 nasion. Najlepiej plonowały mieszanki jęczmienia z odmianami grochu: Kwestor, Miko i Grapis przy 30% ich udziale w masie wysiewanych nasion niezależnie od typu ulistnienia.
EN
Field experiments were conducted in Grabów and Blonie-Topola Agricultural Experimental Stations during 1993-1995. The influence of pea seed percentage (30, 50 and 70%) in pea - barley mixtures at sowing on mixtures yielding and differentiation of some morphological features of pea varieties were studied. Spring barley Maresi cv. and four pea varieties different in leaf morphology (Kwestor and Grapis cvs - with regular leaf shape; Miko and Jaran - narrow-leaved cvs) were sown. The increase of pea seed percentage in the mixture from 30 to 70%, irrespective of pea variety morphological features, resulted in higher setting of the first and last pods as well as in elongation of shoot with the pods. On the other hand, the numbers of fruiting nodes per plant, pods per fruiting node, seeds per pod, numbers of pods and seeds per plant were slightly differentiated. Jaran - a narrow-leaved variety was characterized by the biggest number of pods, seeds and fruiting nodes per plant, the highest setting of first and last pods, the longest yielding part of stem but the smallest weight of 1000 seeds. The best yields were given by the mixtures of barley with Kwestor, Miko or Grapis pea varieties when the mixtures were composed of 30% pea and 70% barley seeds.