PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 10 | 1 |

Tytuł artykułu

Dry diet-influenced growth, size variability, condition and body deformities in juvenile crucian carp Carassius carassius L. reared under controlled conditions

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The growth, size variability, condition coefficient and percentage of fish with external deformities were compared in juvenile crucian carp (initially 31 mm TL and 0.36 g BW) which were fed intensively four starters only for 120 days at 25ºC. The best weight gain was achieved by fish fed an experimental carp diet with the lowest fat content (7.4%) and a commercial diet for eel containing 15.9% fat (4.33 and 4.15 g BW, respectively). In contrast to the experimental diets, both commercial diets produced fish with high condition coefficient values and a very high (37.2 or 62.7%) percentage of individuals with different external deformities. Size variability did increase over the course of the experiment except in the fish fed the high-energy diet for eel. Survival rates ranged between 96.5 and 99.5%. Our results indicate that juvenile crucian carp can be successfully reared exclusively on dry diets but not the commercial ones for eel or carp used in the present experiment.
PL
Celem badań było określenie wpływu żywienia starterami w warunkach kontrolowanych na niektóre jakościowe i ilościowe cechy młodocianego karasia pospolitego Carassius carassius L. Materiałem wyjściowym były ryby w wieku 165 dni, o średniej długości całkowitej i masie ciała odpowiednio około 31 mm i 0,36 g, o znanym, jednakowym w każdej grupie doświadczalnej rozkładzie wielkości. Podchowywano je przez 120 dni w przepływowych akwariach (V = 20 dm³) w zagęszczeniu 5 sztuk na dm³, w temperaturze 25°C. Karasia intensywnie żywiono czterema starterami: karpiowym Carp Starter (Aller Aqua, Dania), węgorzowym EEL (Trouw, Hiszpania), karpiowymi ASTA I i ASTA II (obie produkcji krajowej). Charakterystykę starterów podano w tabeli 1. Przeżywalność na wszystkich paszach była bardzo wysoka (96,5-99,5%, tabela 2), a tempo wzrostu długości (0,25 do 0,30 mm d⁻¹ ITL) porównywalne z innymi gatunkami ryb karpiowatych. Najlepszy wzrost długości i masy osobniczej stwierdzono u ryb żywionych paszą ASTA II (odpowiednio 67,7 mm i 4,33 g). Szybki wzrost i wysoka przeżywalność na wszystkich użytych paszach sugerują, że 25 °C znajduje się blisko termicznego optimum dla podchowu karasia pospolitego. Różnicowanie się wielkości osobniczej ryb rosło z czasem we wszystkich grupach z wyjątkiem żywionej paszą węgorzową (rys. 1 i 2), co uznano za efekt konkurencji pokarmowej. Była ona zapewne najmniejsza w grupie żywionej tą właśnie paszą, gdyż zawierała ona najwięcej energii. U ryb żywionych starterami komercyjnymi wystąpiły deformacje ciała (starter węgorzowy - 62,7% osobników, pasza karpiowa - 37,2%). Przyczyną tego najprawdopodobniej było przetłuszczenie tkanek, co pośrednio może potwierdzić wyższa wartość współczynnika kondycji u ryb żywionych paszami komercyjnymi w porównaniu ze starterami ASTA. Uzyskane wyniki dowiodły, że tylko startery ASTA nadają się do intensywnej produkcji materiału zarybieniowego karasia pospolitego w warunkach kontrolowanych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

1

Opis fizyczny

p.51-61,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Zabieniec, 05-500 Piaseczno, Poland
autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Zabieniec, 05-500 Piaseczno, Poland
autor
  • Departamento de Producción Animal, Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos, Universidad Politécnica, Madrid, Spain
autor
  • Institute of Ichthyobiology and Aquaculture, Polish Academy of Sciences, Poland
autor
  • The Stanislaw Sakowicz Inland Fisheries Institute in Olsztyn, Zabieniec, 05-500 Piaseczno, Poland

Bibliografia

  • Backiel T. 1986 - Masking effect of variability of growth on its estimation in juvenile tench, Tinca tinca (L.), reared at different temperatures - Pol. Arch. Hydrobiol. 33: 69-95.
  • Brecka B.J., Hooe M.L., Wahl D.H. 1995 - Comparison of growth, survival, and body composition of muskellunge and tiger muskellunge fed four commercial diets - Prog. Fish-Cult. 57: 37-43.
  • De Pedro N., Guijarro A.I., Delago M.J., Lopez-Patińo M.A., Pinillos M.L., Alonso-Bedate M. 2001 - Influence of dietary composition on growth and energy reserves in tench (Tinca tinca) - J. Appl. Ichthyol. 17: 25-29.
  • Gomułka P., Zakęś Z., Szkudlarek M. 2000 - Liver degeneration in perch Perca fluviatilis (L.) fed dry diet: 81-81 - In: XVIII Zjazd Hydrobiologów Polskich (Eds.) B. Czeczuga, J.I. Rybak, Polskie Towarzystwo Hydrobiologiczne, Białystok, 04-08.09.2000 (in Polish).
  • Hasan M.R., Macintosh D.J., Jauncey K. 1997 - Evaluation of some plant ingredients as dietary protein sources for common carp (Cyprinus carpio L.) fry - Aquaculture 151: 55-70.
  • Myszkowski L., Wolnicki J., Kamiński R. 2000 - Accelerated maturation of barbel Barbus barbus (L.) broodstock under controlled conditions: 141-148 - In: II Krajowa Konferencja Hodowców i Producentów Karpiowatych Ryb Reofilnych (Eds.) H. Jakucewicz, R. Wojda, Brwinów, 02-03.02.2000 (in Polish).
  • Quiros M., Alvarińo J.M.R. 1997 - Growth of juvenile tench Tinca tinca (L.) under controlled and semi-intensive conditions of culture - Proc: 2nd International Workshop on Biology and Culture of the Tench (Tinca tinca L.), Badajoz, 02-06.09.1997.
  • Quiros M., Alvarińo J.M.R. 1998 - Growth of tench (Tinca tinca (L.)) fed with and without the addition of the cladoceran Daphnia - Pol. Arch. Hydrobiol. 45: 447-451.
  • Quiros M., Nicodemus N., Alonso M., Bartolomé M., Écija J.L., Alvariño J.M.R. 2002 - Survival and growth of juvenile tench (Tinca tinca) fed different diets under water recycled systems - J. Appl. Ichthyol. (in press).
  • Rennert B., Kohlman K., Hack H. 2000 - A performance test with five different strains of tench (Tinca tinca) under controlled warm water conditions - Proc: 3rd International Workshop on Biology and Culture of the Tench (Tinca tinca L.), Machern, 11-15.09.2000.
  • Sierra A., Sáez-Royuela M., Carral J.M., Celada J.D., Gaudioso V.R., Muòoz C., Pérez J.R. 1995 - Response of tench (Tinca tinca (L.)) fed five different diets under intensive conditions - Pol. Arch. Hydrobiol. 42: 207-210.
  • Sokal R.R., Rohlf J.R. 1969 - Biometry. The principles and practice of statistics in biological research - San Francisco, H.F. Freeman and Co.
  • Steffens W. 1979 - Die Stückmassenverteilung in Beständen einsommeriger Karpfen aus Warmwasseranlagen und Teichen - Z. Binnenfisch. DDR 26:170-175.
  • Szlamińska M. 1987 - Survival, growth and size structure of carp (Cyprinus carpio L.) larvae populations fed dry feed Ewos larvstart C-10 or zooplankton or else starved - Pol. Arch. Hydrobiol. 34: 331-346
  • Wolnicki J. 1996 - Intensive rearing of larval and juvenile vimba, Vimba vimba (L.), fed natural and formulated diets - Pol. Arch. Hydrobiol. 43: 447-454
  • Wolnicki J. 1997 - Intensive rearing of larval and juvenile barbel Barbus barbus (L.) on commercial dry diets - Rocz. Nauk. Pol. Zw. Wędkar. 10: 7-14 (in Polish).
  • Wolnicki J., Górny W. 1997 - Effects of commercial dry diets and water temperature on growth and survival of northern pike, Esox lucius L., larvae - Pol. Arch. Hydrobiol. 44: 351-357.
  • Wolnicki J., Kamiński R., Myszkowski L. 2002 - Effect of supplementation of a dry feed with natural food on juvenile tench Tinca tinca (L.) growth, condition, size distribution and food conversion - J. Appl. Ichthyol. (in press).
  • Wolnicki J., Myszkowski L. 1998a - Evaluation of four commercial dry diets for intensive production of Tinca tinca (L.) juveniles under controlled conditions - Pol. Arch. Hydrobiol 45: 429-434.
  • Wolnicki J., Myszkowski L. 1998b - Survival, growth and food conversion in European wels, Silurus glanis L., larvae fed dry commercial diets at 28°C - Pol. Arch. Hydrobiol. 45: 531-538.
  • Wolnicki J., Myszkowski L. 1999 - Comparison of survival, growth and stress resistance in juvenile nase Chondrostoma nasus (L.) fed commercial starters - European Aquaculture Society Special Publication 27: 256-257.
  • Wolnicki J., Myszkowski L., Kamiński R. 2000a - Accelerated maturation of chub Leuciscus cephalus (L.) broodstock under controlled conditions - In: II Krajowa Konferencja Hodowców i Producentów Karpiowatych Ryb Reofilnych (Eds.) H. Jakucewicz, R. Wojda, Brwinów 02-03.02.2000 (in Polish).
  • Wolnicki J., Przybył A., Starzonek 1.1998 - Evaluation of five dry diets for initial feeding of European wels Silurus glanis L. under controlled conditions - Arch. Pol. Fish. 6: 123-133.
  • Wolnicki J., Stanny L.A., Kamiński R., Myszkowski L. 2000b - New starters for cyprinid fish larvae: An opportunity for mass rearing in Poland? Tests on barbel Barbus barbus (L.) - Komun. Ryb. 1:10-12 (in Polish).
  • Zakęś Z. 1997 - The effect of stock density on the survival, cannibalism and growth of summer fry of European pikeperch (Stizostedion lucioperca L.) fed with artificial food in controlled conditions - Arch. Pol. Fish. 5: 305-311.
  • Zakes Z., Szkudlarek M., Wozniak M., Karpinski A., Demska-Zakes K. 2001 - Effect of dietary protein: fat ratios on metabolism, body composition and growth of juvenile pikeperch Stizostedion lucioperca (L.) - Czech J. Anim. Sci. 46: 27-33.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aa3417b5-84d6-4826-8efa-410a6b205a7f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.