8. Glende W. H.: Veterinärmedizinische Beitrage über die Antibiotika verweildauer und den Antibiotikagehalt in der Muskulatur, Leber, Niere, Galle und im Blut von Regenbogenflorellen (Salmo gairdneri) nach peroraler Verabreichung verschiedener Chlortetracyklin (Aureomycin) Dosen. Praca dokt., Hannover, 1972.
9. Heillmann R.: Ringunterschung auf Hemmstoffe (Antibiotika) bei normalgeschlachteten Rindern, Schweinen und Kälbern an 11 Schlachthofen in der Bundesrepublik Deutschland. Praca dokt., Hannover, 1971.
10. Heinert H. H., van der Wall G., Brehmer H.: Arch. Lebensmittelhyg. 27, 55, 1976.
11. Inglis J. M., Katz S. E.: J. Am. Off. Anal. Chem. 61, 1098, 1978.
12. Kurek Cz.: Mat. Kraj. Konf. Nauk.-Tech.: Substancje chemiczne w mleku działające hamująco. Olsztyn, 1992, s. 3.
13. Microbiology Laboratory Guidebook, US FDA, 1974.
14. Moats W. A.: J. F. Prot. 51, 491, 1988.
15. Mol H.: Antibiotics and milk. A contribution to the evaluation and solution of a problem. Praca dokt., Utrecht, 1975.
17. Roth L. A., Kwan S., Sporns P.: J. F. Prot. 49, 436, 1986.
18. Różańska H., Kwiatek K.: Życie wet. 67, 277, 1992.
19. Różańska H., Kwiatek K.: Przegląd metody wykrywania i oznaczania pozostałości antybiotyków w żywności zwierzęcego pochodzenia. Postęp w analizie żywności. T3. Wybrane zagadnienia analizy chemicznej i fizykochemicznej. Wyd. Inst. Przem. Mięsnego, Warszawa, 1993, s. 194.
20. Schaal E.: Fleischwirtschaft 13, 561, 1961.
21. Schellhaas G.: Forschr. Vet. Med. z. 20, 272, 1974.