PL
Wykonano serię eksperymentów konwekcyjnego suszenia plasterków czosnku w temperaturze 54, 60, 66, 71 i 75°C. Przeanalizowano uzyskane wyniki wykorzystując do tego celu matematyczny model procesu suszenia ciał stałych w okresie stałej szybkości suszenia. Współczynniki wnikania ciepła wyznaczono na podstawie wyników eksperymentów, przy różnych wartościach różnicy psychometrycznej, wykorzystując matematyczny model wysychania ciała stałego w okresie stałej szybkości suszenia oraz liczb kryterialnych. Obliczony współczynnik wnikania ciepła przyjmował wartości 5,7-11,8 W/m²K. Stwierdzono zależność współczynnika wnikania ciepła do plasterków czosnku oraz początkowej szybkości suszenia od różnicy psychometrycznej.
EN
In the series of laboratory experiments the garlic slices 2 mm thick were dried by convection at the temperatures 54, 60, 66, 71 and 75°C. Mathematical model of drying solids within the period of constant drying rate was used to analyse the experiment results. On the basis of experiment results heat transfer coefficients were determined at various wet-and-dry bulb temperature differences, using mathematical model of drying solid bodies in the period of constant drying rate and the criterion numbers. The values of calculated heat transfer coefficient ranged within 5.7-11.8 W/m²K. It was found that either heat transfer coefficient in garlic slices and their initial drying rate depended on wet-and-dry bulb temperature difference.