PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 55 | 01 |

Tytuł artykułu

Warzywnictwo ekologiczne szansa rozwoju polskich gospodarstw

Warianty tytułu

EN
Organic vegetable production - chance for vegetable growers in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach obserwuje się wzrost produkcji ekologicznej (organicznej), jak również wzrost konsumpcji produktów ekologicznych. W produkcji organicznej nie stosuje się sztucznych nawozów ani też żadnych pestycydów, dzięki czemu uzyskuje się ekologiczną żywność. W Polsce gospodarstwa ekologiczne stanowią tylko 0,03% ogólnej liczby gospodarstw, podczas gdy w Unii Europejskiej udział ten wynosi 2%. Stosunkowo niskie zużycie nawozów i pestycydów w Polsce, stwarza duże możliwości organicznej uprawy warzyw. Omówiono organizację produkcji organicznej i dystrybucję produktów ekologicznych w Holandii.
EN
In last few years important increase of organic production and consumption of organic products is observed. Organic farming does not use any artificial fertilizers or chemical pesticides, thanks to that ecological food is obtained. Food produced in this way is specially labelled and fetches higher prices. Organic farms in Poland account only 0,03% of the total number of farms, while in European Union 2%. Relatively low use of artificial fertilizers and pesticide in Poland gives a very good possibility for organic vegetable farming. Organisation and distribution of organic products in the Netherlands is described.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

01

Opis fizyczny

s.10-13,fot.tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Warzywnictwa, ul.Konstytucji 3 Maja 1-3, 96-100 Skierniewice

Bibliografia

  • [1] Adamicki F., Kaniszewski S. i in.: 2000. Sprawozdanie z wyjazdu służbowego do Holandii. Masz. s. 12.
  • [2] Anon. 2000. Rolnictwo ekologiczne, http://free.ngo.pl/ekoland
  • [3] Anon. 2000. Organic agriculture is sustainability put into practice. http://www.ifoam.org
  • [4] Daniels L.: 2000. Het Paltform voor biologische landbouw en voeding. Utrecht, p. 7.
  • [5] Giera J.: 2000. Ekologiczne rolnictwo. Aktualności Rolnicze, Nr 5:23.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a9578f6a-2662-4482-8bdd-67a1f7c341a9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.