PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Wplyw terminu wykotow na wartosc rzezna i jakosc miesa jagniat szorstkowlosej owcy pomorskiej w warunkach ograniczonego zywienia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of lambing season on the slaughter value and meat quality of lambs of the Pomeranian coarse-haired sheep under restricted feeding conditions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono na 20 tuszkach jagniąt tryczków szorstkowłosej owcy pomorskiej pochodzących z dwóch terminów wykotów (wczesnowiosennego i wiosenno-letniego) i odchowanych do średniej masy ciała 24 kg. Tuszki jagniąt do badań zakupiono w gospodarstwie ekologicznym położonym na terenach nadzalewowych województwa zachodniopomorskiego. Żywienie i utrzymanie zwierząt miało charakter ekstensywny. Do osiągnięcia założonej masy ciała jagnięta z wykotów wczesnowiosennych (grupa I) potrzebowały 140 dni, zaś jagnięta wczesnoletnie (grupa II) – 110 dni. Termin wykotów nie miał wpływu na masę i udział w tuszy ocenianych wyrębów. Masa podrobów i ich procentowy udział w masie ciała był większy u jagniąt z grupy I. Mięso tych zwierząt miało jaśniejszą barwę, charakteryzowało się wyższym pH24, mniejszym wyciekiem cieplnym i mniejszą zawartością wody wolnej. Łopatka jagniąt z grupy II była mniej otłuszczona. Termin wykotu jagniąt nie wpłynął istotnie na atrakcyjność sensoryczną gotowanego mięsa i bulionu.
EN
The study involved 20 carcasses of ram lambs of the Pomeranian coarse-haired sheep from two lambing seasons (early spring and spring-summer) raised to the mean body weight of 24 kg. The carcasses of lambs for the study were bought from the organic farm located in the land near the lagoon in the West Pomeranian Province. The feeding and management of animals had an extensive character. To obtain predetermined body weight, lambs from early spring lambings (group I) needed 140 days and “spring-summer” ones (group II) needed 110 days. The lambing season did not affect the weight and the percentage in carcass of the evaluated cuts. The weight of plucks and their percentage in the bodyweightwere greater in the lambs from group I. The meat of these animals had lighter colour, was characterized by higher pH24, lower thermal drip and lower content of free water. The shoulder of lambs from group II had less fat and best. The lambing season did not affect significantly the sensory value of cooked meat and broth.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.31-42,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Doktora Judyma 24, 71-466 Szczecin
autor
autor
autor

Bibliografia

  • AOAC, 2003. Official Methods of Analysis of AOAC International, 17th ed. Gaithersburg, MD, USA: Association of the Official Analytical Chemists (AOAC) International.
  • Baryłko-Pikielna N., Kossakowska T., Baldwin Z., 1964. Selection of the optimum method of beef and pork preparation for sensory evaluation. Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. 1, 111–132.
  • Carrasco S., Panea B., Ripoll G., Sanz A., Joy M., 2009. Influence of feeding systems on cortisol levels, fat colour and instrumental meat quality in light lambs. Meat Sci. 83, 50–56.
  • Commission internationale de L’eclairage (CIE), 1978. Colorimetry: Official Recommendations on uniform color spaces, color difference equations, psychometric color term. Supplement, 2 to CIE Publication nr 15, Colorimetry, Paris, France: Bureau Central de la CIE.
  • Demise S., Matthes H.D., Mohring H., Nurnberg K., Bittner G., Pilz K., Hartung M., Schubert M., 1998. Untersuchungen zum Einfluβ der Rasse, des Geschlechts und der Futterung auf die Qualitat und Fettsaurenzusammensetzung des Fleisches von Lammern. Zuchtungskunde (70) 2, 119–140.
  • Grau R., Hamm R., 1953. Eine einfache Methode zur Bestimmung derWasserbindung im Muskel. Naturwissenschaften 40, 29–30.
  • Klewiec J., Gruszecki T., Baranowski A.,Markiewicz J., Gabryszak M., 2000. Ocena wartości rzeźnej jagniąt utrzymywanych w systemie alkierzowym i pastwiskowym. Prz. Hod. 8, 49–50.
  • Knapik J., Kieć W., Roborzyński M., 2000. Wpływ intensywności żywienia na niektore wskaźniki jakości tusz jagnięcych. Rocz. Nauk. Zootech. 7 (supl.), 18–23.
  • Nawara W., Osiowski M., Kluz J., Modelska M., 1963.Wycena tryków na podstawie badania wartości potomstwa w stacjach oceny tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962. Wydaw. własne IZ, 166.
  • Pająk J.J., Żebrowska T., Słowak M, Długołęcka Z., 1999. Skład ciała jagniąt polskiej owcy nizinnej przy ograniczeniu poziomu białka w okresie tuczu. Ann.Warsaw University, Animal Sci. 36,57–62.
  • Patkowski K., 2009. Ocena sensoryczna jagnięciny pozyskanej od zwierząt utrzymywanych w rożnych środowiskach. Materiały na 74. zjazd naukowy PTZ. 17–19.09.2009, Szczecin, 97.
  • PN-ISO 4121, 1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
  • PN-ISO 3496, 2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości hydroksyproliny. Pohja M.S., Niinivaara F.P., 1957. Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstantdruckmethode. Fleischwirtschaft 9, 193–195.
  • Ripoll G., Joy M., Munoz F., Alberti P., 2008. Meat and fat colour as a tool to trace grass-feeding systems in light lamb production. Meat Sci. 80, 239–248.
  • Roborzyński M., Kieć W., Kędzior W., Knapik J., Krupiński J., 2000.Wyniki odchowu pastwiskowego, wartość rzeźna oraz jakość mięsa jagniąt mieszańców polskiej owcy górskiej z trykamiras alpejskich. Rocz. Nauk. Zootech. 8 (supl.), 98–103.
  • Vergara H., Gallego L., 1999. Effect of type of suckling and length of lactation period on carcass and meat quality in intensive lamb production systems. Meat Sci. 53, 211–215.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a941a4de-3444-44d4-acf0-08df38a7c9f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.