EN
Investigations were carried out into the capacity of waste brewery yeast Saccharomyces uvarum for biosorption of magnesium originated from a solution of dehydrated salt of magnesium chloride, depending on the number of cells and diferent pH of the suspension during 6 hours. The concentration of MgCl2·6H2O in the solution was adjusted so as to maintain a stable content of magnesium as expressed per pure element, i.e. 1.25 g/dm3 of solution. In the first stage, the number of cells was differentiated in yeast slurry through either condensation or dilution. In the second stage, pH of yeast suspension was differentiated (pH 5.5, 6.0 and 7.0) at a constant number of cells. The solutions examined were kept under anaerobic and aerobic conditions. Determination of magnesium content of yeast biomass was carried out with the method of atomic adsorption spectroscopy after 15 min, 1 h, 2 h, 4 h and 6 h of experiments. The highest content of magnesium (13.76 mg/g d.m.) was obtained at the lowest number of cells in the solution, i.e. 3.5 × 108 cells/cm3 under aerobic conditions. An increase in solution pH facilitated biosorption of magnesium by the yeast. At pH 7.0, after 6 hours of the experiment, the yeasts contained 15.19 mg Mg/g d.m. when kept under anaerobic conditions and 17.22 mg Mg/g d.m. when kept under aerobic conditions
PL
Badano zdolność odpadowych drożdży piwowarskich Saccharomyces uvarum do biosorpcji magnezu pochodzącego z roztworu uwodnionej soli chlorku magnezu, w zależności od liczby komórek i zróżnicowanego pH zawiesiny w czasie 6 h. Zawartość MgCl26H2O w roztworze regulowano tak, aby zachować stałą zawartość magnezu w przeliczeniu na czysty pierwiastek, tj. 1,25 g Mg na 1 dm3 roztworu. W pierwszym etapie różnicowano liczbę komórek w gęstwie drożdżowej przez zagęszczanie lub rozcieńczanie. W drugim etapie różnicowano pH zawiesiny drożdży (pH 5,5, 6,0 i 7,0) przy stałej liczbie komórek. Badane roztwory przetrzymywano w warunkach bez napowietrzania i z napowietrzaniem. Oznaczenie zawartości magnezu w biomasie drożdży wykonywano metodą atomowej spektroskopii adsorpcyjnej po 15 min, 1 h, 2 h, 4 h i 6 h doświadczeń. Największą zawartość magnezu (13,76 mg/g s.s.) uzyskano z najmniejszą liczbą komórek w roztworze, 3,5-108/cm3, w warunkach z napowietrzaniem. Wzrost pH roztworu sprzyjał biosorpcji magnezu przez drożdże. W pH = 7,0 po 6 h drożdże zawierały magnez w wysokości 15,19 mg/g s.s. w warunkach bez napowietrzania oraz 17,22 mg/g s.s. w warunkach z napowietrzaniem.