PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2000 | 46 | 1 |

Tytuł artykułu

Antioxidative activity of Uvae ursi folium, Tiliae inflorescentia and Coffeae semen water extracts

Warianty tytułu

PL
Aktywność przeciwutleniająca wyciągów wodnych z Uvae ursi folium, Tiliae inflorescentia i Coffeae semen

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Three water extracts obtained from Uvae ursi folium, Tiliae inßorescentia and Coffeae semen were selected as having strongest antioxidative properties. These extracts named as U, T and C respectively were further separated by the method SPE on C 18 cartridges using subsequently eluents: water (fraction 1), 16% acetonitrile in 10-2 M HCl (fraction 2), ethyl acetate (fraction 3) and methanol (fraction 4). The highest antioxidative activity was observed in fractions 2 and 3 from U and C extracts as well as fraction 2 obtained from T extract. Fractions 2 and 3 obtained from U extract were especially rich in hydrolysable tannins however 2 and 3 from C extract were rich in caffeic and chlorogenic acids. Fraction 2, most active among these obtained from T extract, was especially rich in condensed tannins.
PL
Wyselekcjonowano trzy wodne wyciągi z Uvae ursifolium, Tiliae inßorescentia i Coffae semen jako posiadające największą aktywność przeciwutleniającą. Powyższe wyciągi nazwane odpowiednio U, T i C rozdzielano dalej metodą SPE za pomocą mikrokolumienki typu C 18 używając następujących eluentów: woda (frakcja 1), 16% acetonitryl w 10-2M HCL (frakcja 2), octan etylu (frakcja 3) i metanol (frakcja 4). Najwyższą aktywność przeciwutleniającą obserwowano we frakcjach 2 i 3 otrzymanych z wyciągów U i C oraz we frakcji 2 otrzymanej z wyciągu T. We frakcjach 2 i 3 otrzymanych z U zidentyfikowano znaczne ilości garbników hydrolizujących, natomiast we frakcjach 2 i 3 otrzymanych z C obserwowano duże ilości kwasu kawowego i chlorogenowego. We frakcji 2 otrzymanej z wyciągu T wykryto dużą ilość garbników skondensowanych.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

46

Numer

1

Opis fizyczny

s.24-29,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, pl.Nankiera 1, 50-140 Wroclaw
autor

Bibliografia

  • 1. ALLARD J.P. et al.: Am. J. Clin. Nutr. 1994, 59, 884.
  • 2. BUEGE J.A., AUST S.D.: Microsomal lipid peroxidation. In: Methods Enzymol. 52C, 302.
  • 3. FRANKEL E.N. et al.: Lancet 1993, 341, 454.
  • 4. KANEKO Т., KAJI K., MATSUO M.: Free Radic. Biol. Med. 1994, 16, 405.
  • 5. OJIMA F. et al.: Free Radic. Biol. Med. 1993, 15, 377.
  • 6. OSZMIAŃSKI J., RAMOS Т., BOURZEIX M.: Am. J. Enol. Vitic. 1988,39,259.
  • 7. SROKA Z., RZĄDKOWSKA-BODALSKA H., MAŻOLI.: Z. Naturforsch. 1994, 49, 881.
  • 8. STREET D.A. et al.: Circulation 1994, 90, 1154.
  • 9. TERAO J., PISKULA M., YAO Q.: Arch. Biochem. Biophys. 1994, 308, 278.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a8dfa839-17b0-407d-b3d2-242ab4ea7169
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.