PL
W artykule scharakteryzowano acesulfam K - alternatywny środek słodzący o wysokiej stabilności w żywności oraz przedstawiono korzyści stosowania mieszanin zamienników sacharozy w produktach niskoenergetycznych. Opisano, przeprowadzone w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, poszukiwania zjawiska synergetycznego przyrostu słodyczy mieszanin zamienników cukru. Podano podstawową charakterystykę opracowanych w IBPRS warzywno-owocowych soków/napoju o obniżonej wartości energetycznej, słodzonych mieszaniną „acesulfam K/aspartam", pozwalającą na 30-40% oszczędności środków słodzących w związku ze stwierdzoną synergią składników kompozycji.
EN
The characteristics of acesulfame K- the alternative sweetener of high stability in food applications as well as the adventages of saccharose replacer blends for use in low-calorie products are presented. The searching for the synergetic sweetness enhancement of the sugar substitute blends, realized in the Institute of Biotechnology of the Agricultural and Food Industry is treated. The fundamental characteristic of low-calorie fruit and vegetable beverages according to IBAF formulae including „acesulfame K/aspartame" blend of the ascertained synergetic increase in sweeteners - making possible the 30-40% economies on sweeteners is here in enclosed.