PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 40 | 05 |

Tytuł artykułu

Acesulfam K oraz walory kompozycji slodzacej z jego udzialem w zastosowaniu do sokow przecierowych i napojow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule scharakteryzowano acesulfam K - alternatywny środek słodzący o wysokiej stabilności w żywności oraz przedstawiono korzyści stosowania mieszanin zamienników sacharozy w produktach niskoenergetycznych. Opisano, przeprowadzone w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, poszukiwania zjawiska synergetycznego przyrostu słodyczy mieszanin zamienników cukru. Podano podstawową charakterystykę opracowanych w IBPRS warzywno-owocowych soków/napoju o obniżonej wartości energetycznej, słodzonych mieszaniną „acesulfam K/aspartam", pozwalającą na 30-40% oszczędności środków słodzących w związku ze stwierdzoną synergią składników kompozycji.
EN
The characteristics of acesulfame K- the alternative sweetener of high stability in food applications as well as the adventages of saccharose replacer blends for use in low-calorie products are presented. The searching for the synergetic sweetness enhancement of the sugar substitute blends, realized in the Institute of Biotechnology of the Agricultural and Food Industry is treated. The fundamental characteristic of low-calorie fruit and vegetable beverages according to IBAF formulae including „acesulfame K/aspartame" blend of the ascertained synergetic increase in sweeteners - making possible the 30-40% economies on sweeteners is here in enclosed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

05

Opis fizyczny

s.24-26,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Askar A., El-Zoghbl M.: Relative Sube und Synergismus von Fructose oder Xylit mit Aspartam oder Acesulfam K. Flüssiges Obst 1991, 58, 6, 298-300.
  • [2] Askar A.: Intense Sweeteners. Fruit Processing 1991, 1, 179.
  • [3] Bakal A.I.: Mixed Sweetener Functionality, Alternative Sweeteners, ed. O'Brien Nabors L., Gelardi R.C. Marcel Dekker, Inc., New York 1991, 381.
  • [4] Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa 1975.
  • [5] Beyts P.K.: Sweetening composition comprising sucralose and isomal- tulose. Patent E.P. 0390438 Al App. 90303139, 1, 3, 90.
  • [6] Cherukuri S.R.: Stabilized sweetener composition. Patent PCT/US 92/04262. WO 93/00828. 21.01.93.
  • [7] Commission of the European Communities: Proposals for a COUNCIL DIRECTIVE on sweeteners for use in foodstuffs. COM(90) 381 final- SYN 296, Brussels, 11 September 1990.
  • [8] Faust S.M., Wong L.L., Cherukuri S.R.: Synergistic sweening compositions containing dipeptide sweetening agents and methods for preparing same 1990. Patent EP 0398466 A2. App. 903014.24.9.22.11.90.
  • [9] Giese J.H.: Alternative Sweeteners and Bulking Agents. Food Techn. 1993, 47, 1, 114.
  • [10] Lötz A., Klug Ch., von Rymon Lipiński G.-W.: Stability of Acesulfame K During High Temperature Processing Under Conditions Relevant for Dairy Products ZFL 1992, 43, 5, 12.
  • [11] Owczarek L., Mączyńska D., Zdziennicka D., Jasińska U.: Wstępne badanie synergistycznych właściwości wybranych środków słodzących. Niepublikowana dokumentacja pracy IBPRS, Warszawa 1992.
  • [12] Owczarek L., Mączyńska D., Jasińska U., Zdziennicka D.: Zastosowanie modelowych mieszanin środków słodzących o właściwościach synergistycznych w produkcji niskokalorycznych przetworów owocowych. Niepublikowana dokumentacja pracy IBPRS, Warszawa 1994.
  • [13] Redlinger P.A., Setser C.S.: Sensory Quality of Selected Sweeteners: Aequous and Lipid Model Systems. J. Food Sci., 1987, 52, 2, 451.
  • [14] von Rymon Lipiński G.-W.: Acesulfame K. Alternative Sweeteners, ed O'Brien Nabors L., Gelardi R.C., Marcel Dekker, Inc., New York 1991, 11.
  • [15] van Tornaut Ph., Pelgroms J., van der Meeren J.: Sweetness Evaluation of Mixtures of Fructose with Saccharin, Aspartame or Acesulfame K.J. Food Sci., 1985, 50, 2, 469.
  • [16] Verdi R.J., Hood L.L.: Advantages of Alternative Sweetener Blends. Food Techn., 1993, 47, 6, 94.
  • [17] WHO Technical Report Series 306, 1991: Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants, 37th Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives.
  • [18] Szymczyk K., Czerwiecki L.: Zastosowanie techniki HPLC do oznaczania aspartamu i acesulfamu K w przetworach owocowych. Roczniki PZH 1995 - w druku.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a89cb67a-8ae7-4690-a3e1-673e03a08236
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.