PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

System utrzymania a jakosc miesa jagniecego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Maintenance system versus lamb meat quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem podjętych badań było określenie wpływu różnych systemów utrzymania dwu genotypów owiec na wybrane parametry jakości mięsa jagnięcego. Materiał doświadczalny stanowiły tryczki pochodzące od maciorek polskiej owcy nizinnej odmiany uhruskiej i maciorek linii syntetycznej BCP. Maciorki jak i ich potomstwo utrzymywane były w dwu systemach: alkierzowym i pastwiskowym. Wykoty odbywały się na przełomie kwietnia i maja. Jagnięta w trakcie odchowu przy matkach, zarówno w grupie alkierzowej jak i pastwiskowej dokarmiano gniecionym owsem i sianem. Po uzyskaniu przez tryczki masy ciała 25-28 kg z każdej badanej grupy i genotypu zostało ubite po 5 sztuk. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że maciorki linii BCP i maciorki polskiej owcy nizinnej są w pełni przydatne do produkcji wysoko wydajnych jagniąt rzeźnych zarówno w systemie pastwiskowym jak i alkierzowym. Wysokie noty oceny sensorycznej mięsa tryczków grupy pastwiskowej są dodatkowym atutem i potwierdzają wyśmienite walory smakowe mięsa jagniąt, pochodzących z tego typu odchowu.
EN
The objective of the present investigations was to determine the effect of various maintenance systems of two sheep genotypes on some parameters of lamb meat quality. The experimental material was constituted by the young rams after the ewes of Polish lowland sheep uhruska variety and the ewes of the synthetic line BCP. The ewes and their offspring were maintained in two systems: stabling and pasture. Lambing proceeded at the turn of April and May. Over the nursing period the lambs staying with mothers were fed crushed oats and hay in both maintenance systems. Having obtained 25-28 kg body weight, five ram lambs from each treatment group examined and genotype were slaughtered. The present research results show that the ewes BCP line and Polish lowland sheep uhruska variety are fully useful for highly efficient slaughter lamb production in both stabling and pasture system. The high scores of the sensory analysis of pasture ram lambs meat make up its another value and confirm the excellent eating quality of the lamb meat from this maintenance system.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1301-1308,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Baryłko-Piekielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa, 1975.
  • 2. Groberek J., Niżnikowski R.: Wykorzystanie odłogów jako bazy paszowej w chowie owiec. Ann. Warsaw Agricult. Univ. (SGGW), Anim. Sci., 2003, 40, 33-44.
  • 3. Gruszecki T., Lipecka C., Szymanowski M., Junkuszew A., Markiewicz J., Kamińska A.: Ocena zależności pomiędzy jakością tusz a wybranymi cechami tkanki mięśniowej jagniąt. Annales UMCS, 2003, EE., XXI, 24, 187-194.
  • 4. Klewiec J., Gruszecki T., Baranowski A., Markiewicz J., Gabryszuk M.: Ocena wartości rzeźnej jagniąt utrzymywanych w systemie alkierzowym i pastwiskowym. Przegl. Hod., 2003, 8, 49-50.
  • 5. Niżnikowski R., Gliński M., Grobever J., Jagiełło M.: Wpływ interakcji pomiędzy środowiskiem a płcią i typem urodzenia na cechy wzrostu i wartości rzeźnej jagniąt. Przegl. Hod., 2001, 11, 17-21.
  • 6. Pompa-Roborzyński M.: Wstępna ocean wartości rzeźnej i jakości mięsa jagniąt linii syntetycznej BWP/75. Rocz. Nauk. PTZ, 2006, 2 supl. 2, 79-85.
  • 7. SAS Institute. User's guide, Cary, 2000.
  • 8. Sen A. R., Santra A., Karim S. A.: Carcass yield, composition and meat quality attributes of sheep and goat under semiarid conditions. Meat Sci., 2004, 66, 757-763.
  • 9. Zduńczyk Z.: Jakość zdrowotna - nowy wyróżnik „lepszej żywności”. Biul. Nauk. UWM Olsztyn, 2000, 8, 7-15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a7fe94c7-1ad2-4ae1-8abd-d8e6b81afab0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.