PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Straty po przechowywaniu bulw poddanych sile sciskania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przechowalniach o składowaniu luzem, w których wysokość pryzmy ziemniaków dochodzi do 5 m na dole pryzmy występują siły ściskające powodujące deformację i uszkodzenia ciśnieniowe. Dokonano oceny bulw ziemniaków poddanych sile ściskającej około 28 kN‧m⁻². Ziemniaki 3 odmian Kuba, Triada i Danusia były ściskane w pojemnikach przechowywanych w temperaturze 4°C. Pojemniki poddane sile ściskania i pojemniki kontrolne bez sił ściskających napełniono bulwami zdrowymi i uszkodzonymi. Po przechowywaniu oceniano: ubytki naturalne, długość i ilość kiełków, powierzchnię odcisków oraz powierzchnię przekroju nekrozy pouszkodzeniowej. Średnia powierzchnia największego odcisku wyniosła 313 mm² i nie różniła się istotnie między bulwami, które były uszkodzone i nieuszkodzone. Powierzchnia nekrozy pouszkodzeniowej największa była u odmiany Kuba 51 mm² a najmniejsza u Triady - 42 mm². Różnice w powierzchni nekrozy pouszkodzeniowej między bulwami kontrolnymi a bulwami ściskanymi nie były istotne. Ubytki naturalne większe byly w bulwach uszkodzonych niż nie uszkodzonych, ale ubytki naturalne bulw ściskanych nie różniły się istotnie od kontroli. Po przechowywaniu w badanych odmianach nie wystąpiło zjawisko ciemnienia miąższu pod odciskiem ciśnieniowym.
EN
The potatoes in storage houses potatoes can be stored in bulk up to the height of 5 m. In lower levels of pile the potatoes are subjected to strong compressive forces, causing the deformation and pressure-bruising of tubers. The experiment estimated reaction of potatoes Kuba, Triada, Danusia cultivars subjected to compressive force about 28 kN‧m⁻² in press-boxes. The boxes were filled with damaged and undamaged tubers and stored at the temperature 4°C. After storage period natural losses, length and number of the sprouts, surface of pressure-bruises on the tubers and surface of post-damage necroses were evaluated. Mean surface of the largest pressure-bruise was 313 mm², and the differences between damaged and undamaged potato tubers were in significant. The largest surface of post-damage necroses - 51 mm² was observed on potatoes of Kuba cultivar, while the smallest - 42 mm² in Triada cv. Differences between control and squeezed potatoes tubers were insignificant. No changes in form of parenchyma darkening under the site of pressure-bruise were observed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.531-537,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin, Oddzial w Jadwisinie, 05-140 Serock

Bibliografia

  • Burton W.G. 1970. Black spot. Physiological aspects. Processing of the Fourth Triennial Conference of the European Association for Potato Research INRA Publ. 70/5: 79-92.
  • Czerko Z. 2003. Reakcja bulw ziemniaka na ściskanie podczas przechowywania przy składowaniu luzem. Biul. IHAR 228: 275-281.
  • Duncan H.J. 1973. Rapid bruise development in potatoes with oxygen under pressure. Potato Res. 16: 306-310.
  • Jarvis M.C., Duncan H.J. 1979. Water loss from potato tuber discs: a method for assessing wound healing. Potato Res. 22: 60-73.
  • Lulai E.C. 1996. Cellular changes and physiological responses to tuber pressure-bruising. Am. Potato J. 73: 197-209.
  • Meijers C.P. 1981. Disease and defects liable to effect potatoes during storage, in: Storage of Potatoes. Post-harvest behaviour, storage design, storage practice, handling. Rastovski A., Pudoc A. (Eds) Wageningen: 138-166.
  • Schorling E. 2000. Ursachen fur das unterschiedliche Auftreten von Lagerdruckstellen. Kartoffelbau 51(8): 332-336.
  • Wigginton M.J. 1974. Effects of temperature, oxygen tension and relation humidity on the wound healing process in the potato tuber. Potato Res. 17: 200-214.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a7e7f0c4-277c-434d-984d-6b5150b48072
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.