EN
Apart from arterial hypertension the most frequent risk factor for cardiovascular diseases is connected with lipid metabolism disorders, which according to studies con-ducted to date in Poland affect over half of the adult population. Diet plays a significant role in the regulation of lipid metabolism in the organism. Thanks to the rationalization of diet we may control lipid metabolism disorders, in many cases with no need to apply more invasive methods, such as pharmacological treatment or the application of cardiosurgery. An appropriate diet as well as a change in lifestyle (giving up smoking, avoiding stress, taking more exercise) make it possible to reduce total cholesterol concentration in blood serum, improve lipid balance and stop the progress or cause partial regression of atherosclerotic changes in coronary vessels, which in many cases may save lives. In the paper the current dietary recommendations in treatment of lipid metabolism disorders are presented.
PL
Najczęstszym, oprócz nadciśnienia tętniczego, czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych są zaburzenia lipidowe, które według dotychczasowych przepro-wadzonych badań w Polsce dotyczą ponad połowy dorosłych osób. Żywienie odgrywa istotną rolę w regulacji gospodarki lipidowej organizmu. Dzięki racjonalizacji sposobu żywienia można kontrolować zaburzenia lipidowe organizmu, bez konieczności sięgania w wielu przypadkach po metody bardziej inwazyjne takie, jak leczenie środkami farmakologicznymi czy też stosowanie zabiegów kardiochirurgicznych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne, jak również zmiana stylu życia (rezygnacja z palenia tytoniu, unikanie stresu, większa aktywność fizyczna) pozwala zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, polepszyć gospodarkę lipidową i zahamować progresję bądź wywołać częściową regresję zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych, co wielokrotnie może uratować życie. W pracy przedstawiono aktualne zalecenia żywieniowe w leczeniu zaburzeń gospodarki lipidowej organizmu