PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 1 |

Tytuł artykułu

Benzen w zywnosci i srodowisku czlowieka

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Benzene in food and human environment

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Benzen jest uwalniany do środowiska głównie w wyniku działalności człowieka. Jest związkiem o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Przedstawiono informacje dotyczące obecności benzenu w środowisku i źródłach narażenia człowieka. Omówiono działanie toksyczne benzenu i j ego metabolizm w organizmie ludzkim. Na podstawie wyników własnych, badań europejskich i amerykańskich oraz dokumentów Kodeksu Żywnościowego omówiono poziom zanieczyszczenia benzenem różnych środków spożywczych oraz poziom narażenia na benzen pobrany z żywnością. Szczególną uwagę zwrócono na powstawanie i występowanie benzenu w napojach bezalkoholowych konserwowanych kwasem benzoesowym i jego solami oraz działania podjęte przez producentów w celu ograniczenia tworzenia się benzenu w napojach. Omówiono regulacje prawne dotyczące limitowania zawartości benzenu w wodzie i powietrzu.
EN
Benzene is releasing to environment in cause of industry activities. This compound is known as carcinogenic. This article contains information about benzene occurrence in people environment and sources of people exposition on this compound. Toxicology and metabolism in human organism were discussed. Benzene contamination of various food was presented on the basis of our results and also other European and American investigations and Codex Alimentarius documents. Especially formation and occurrence of benzene in non-alcoholic beverages preserved by benzoates were considered. Article describes also action, which was taken up by non-alcoholic beverages industry to mitigate benzene formation in soft drinks. National regulations concerning maximum levels of benzene in drinking water and air were also presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

1

Opis fizyczny

s.7-12,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Panstwowy Zaklad Higieny, ul.Chocimska 24, 00-791 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Ballesta P.P., Field R.A., Connolly R., Cao N., Caracena A.B., Seager E.D.: Population eksposure to benzene: One day cross-sections in six European cites. Atmospheric Environ. 2006, 40, 3355-3366.
  • 2. Clayton M., Evans M., Gennart J-P., Roythorne C., Simpson B.: Environmental Exposure to Benzene. CONCAWE: Brussels, 1999.
  • 3. Codex Alimentarius Commision, FAO/WHO: Discussion paper on benzene in soft drinks. Codex Committee on Contaminants in Foods Third Session Rotterdam, 23-27 March 2009. Doc CX/CF 09/3/10, January 2009.
  • 4. Dyrektywa Rady nr 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dz.U. L 330/32, 90 – 112. z 5.12.12.1998 r.
  • 5. Dyrektywa 2000/69/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 listopada 2000 r. dotycząca wartości dopuszczalnych benzenu i tlenku węgla w otaczającym powietrzu.. Dz.U. L 313/12, 262 – 274. z 5.13.12.2000 r.
  • 6. European Commission. Note to the members of the Standing Committee on Food Chain and Animal Health. Brussels SANCO/E3/MW/D, 2007.
  • 7. FDA`s Center for Food Safety and Applied Nutrition/Office of Food Additive Safety: Data on Benzene in Soft Drinks and other beverages. Data from November 2005 through April 20, 2006. 25 May 2006.
  • 8. Fleming-Jones M.E., Smith R.E.: Volatile organic compounds in foods: a five year study. J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 8120-8127.
  • 9. Gardner L.K., Lawrence G.D.: Benzene production from decarboxylation of benzoic acid in the presence of ascorbic acid and a transition-metal catalyst. J. Agric. Food Chem. 1993, 41,693-695.
  • 10. Hattemer-Frey H.A., Travis C.C., Land M.L.: Benzene. Environmental partitioning and human exposure. Environ. Res. 1990, 53, 221-232.
  • 11. International Agency for Research on Cancer. IARC Monographs. Supplement 7. 1987, 120-122.
  • 12. International Council of Beverages Associations: ICBA Guidance Document to Mitigate the Potential for Benzene Formation in Beverages. Brussels, 22 June 2006.
  • 13. Jędra M., Starski A., Gawarska H., Sawilska-Rautenstrauch D.: Występowanie benzenu w napojach bezalkoholowych. Bromat. Chem. Toksykol. 2008, XLI, 3, 382-388.
  • 14. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 listopada 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. Dz. U. 2002, Nr 217, poz. 1833.
  • 15. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 3 marca 2008 r. w sprawie poziomów niektórych substancji w powietrzu. Dz. U. 2008, Nr 47, poz. 281.
  • 16. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dz. U. 2007, Nr 61, poz. 417.
  • 17. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz. U. 2008, Nr 177 poz. 1094.
  • 18. Union of European Beverages Associations: UNESDA Report for DG SANCO. Implementation to mitigate the potential for benzene formation in beverages. Brussels, 28 September 2007.
  • 19. United States Environmental Protection Agency. 2006 Edition of the Drinking Water Standards and Health Advisories. Office of Water U.S. EPA, Washington, DC, August 2006.
  • 20. Van Poucke Ch., Detavernier Ch., Van Bocxlaer J.F., Vermeylen R., Van Peteghem C.: Monitoring the benzene contents in soft drinks using headspace gas chromatography. Mass spectrometry: a survey of the situation on the Belgian market. J. Agric. Food Chem. 2008, 56,4504-4510.
  • 21. Wallace L.A.: Major sources of benzene exposure. Environ. Health Perspect. 1989, 82, 165-169.
  • 22. World Health Organization: Environmental Health Criteria 150. Benzene. WHO, Geneva, 1993.
  • 23. World Health Organization: Benzene in Drinking-water. Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-Water Quality. WHO/SDE/WSH/03.04/24), Geneva, Switzerland, 2003.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a7366c5f-09f8-4a8b-b891-85427a8f39e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.