PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1998 | 10 |

Tytuł artykułu

Jakosc materialow opakowaniowych i opakowan do zywnosci w swietle badan sensorycznych COBRO

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badanie przekazywania przez opakowanie zapachu i smaku zapakowanym produktom polega na stwierdzeniu różnicy tych cech substancji wzorcowej, która pozostawała w kontakcie z próbką badanego materiału oraz tej samej substancji, która kontaktu z opakowaniem nie miała. Prowadzone w tym celu badania sensoryczne wykonuje się najczęściej: metodą trójkątową, metodą porównań parzystych oraz metodą duo-trio.
EN
The tests on transmission of off-odour and off-flavour from a package into the packaged product consist in finding the difference in characteristics of a model substance that remained in contact with the specimen of tested material and the same substance that had no contact with the package. The sensory evaluations carried out for this purpose are made using the triangle, binate comparisons and duo-trio testing methods.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

10

Opis fizyczny

s.10-11,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Sarzyński W.: Nowa metoda oceny przejścia zapachu materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych na produkty pakowane. Polimery Tworzywa Wielkocząsteczkowe, 1988.9, s. 335.
  • [2] Koszinowski J.. Piringer O.: Störgerüche in Lebensmittelverpac- kungen. Bildungsursachen und qualitätsbeeinflussende Eigenschaften - J. of Plastic Film & sheeting, 2(1), 40 (1986), s. 37-41.
  • [3] Sarzyński W., Krzeszewski A.: Ocena zapachu materiałów opakowaniowych metodą instrumentalną. OPAKOWANIE 1985.1. s. 14-20.
  • [4] Brudzyński A.: Sensoryczna ocena piwa. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 1997.10, s. 23-26.
  • [5] Schulz E.: Über die Losemittel in Druckfarben. Papier Kunststoff Verarbeiter 1982.6, s. 118-130.
  • [6] Matuszewska I.: Sensoryczne metody ocen konsumenckich, charakterystyka i zastosowanie. Przemysł Spożywczy. 1992.7, s. 166 -172.
  • [7] PKN. Norma Polska PN-ISO 8586-1: Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a6f60081-73a6-4881-884a-5d068452e6cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.