PL
Ocena sposobu żywienia przeprowadzona metodą wywiadu z ostatnich 24 godzin przed badaniem wykazała szereg nieprawidłowości w sposobie odżywiania się studentek. Średnia racja pokarmowa kobiet nie pokrywała ich zapotrzebowania energetycznego, nie wypełniała norm na składniki odżywcze z wyjątkiem białka zwierzęcego, a udział energii z tłuszczu znacznie przekraczał zalecenia. Studentki spożywały za mało produktów zbożowych, mleka i jego przetworów, ziemniaków, warzyw i owoców oraz nasion roślin strączkowych.
EN
The dietary assessment of the Wrocław University of Medicine female students had been based on the 24-h recall method. The interviews were carried out in 1991-1993. The interviewed group comprised 16 students in 1991 and 16 students in 1992 and 1993. Data were collected from each student for 10 consecutive days during the first and second quarter of each year. The total number of collected interviews was 940 (47 students x 2 quarters x 10 days = 940 interviews). The results demonstrate some dietary deficiencies. The average daily diet rations of the female students failed to provide sufficient energy and were characterized by the deficit of all nutritional components except animal protein, and the share of the energy obtained from fats was 37%, far in excess of the recommended optimum. The students consumed insufficient amounts of cereals, milk and other dairy products, vegetables, fruit, and dry legumes.