PL
W pracy dokonano analizy spożycia owoców i warzyw pochodzących z samozaopatrzenia w latach 1993- 2004, w zależności od grup społeczno-ekonomicznych gospodarstw domowych. Materiał źródłowy stanowiły dane wtórne pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych GUS za lata 1993-2004 oraz publikacje instytutów i placówek naukowych. W pracy zastosowano metodę porównawczą. Analiza wyników badań budżetów gospodarstw domowych wykazała, iż w latach 1993-2004 dokonały się dość znaczne zmiany w udziale samozaopatrzenia w owoce i warzywa - na początku analizowanego okresu zanotowano wysoki poziom tej formy spożycia, który w kolejnych latach ulegał stopniowemu obniżaniu. Największy udział samozaopatrzenia w owoce i warzywa oraz ich przetwory charakteryzował gospodarstwa powiązane z rolnictwem, najmniejszy zaś gospodarstwa domowe pracowników i pracujących na własny rachunek.
EN
The aim of this study was the analysis to intake of fruit and vegetable originate from self-supply in 1993-2004 in Polish households. We observe difference within the share of self-supply in these products in urban and rural households. On the base on individual data gathered in Households Budget Survey it was carried out that the highest share in self-supply in fruits and vegetables and their processed products were in farmers’ households and employee- farmers’ households and the lowest share in employees’ household and households of retirees and pensioners.