PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Perspektywy rozwoju sektora rolno-zywnosciowego w nowych panstwach unijnych w swietle problematyki miedzynarodowej konferencji [Warszawa 19-20 luty 2007 rok]

Warianty tytułu

EN
The agro-food sector prospects in the new European Union members in the light of international conference topics [Warsaw 19,20 February 2007 year]

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dotychczasowy okres poakcesyjny nowych państw członkowskich UE, można uznać za udany w odniesieniu do sektora rolno-żyw- nościowego i obszarów wiejskich. Na skutek wsparcia środkami publicznymi poprawiła się sytuacja ekonomiczna producentów rolnych i żywnościowych, jak również konsumentów żywności, którzy ze względu na rozwój przemysłu spożywczego oraz zwięk­szony import żywności otrzymali bogatszą i tańszą ofertę produktów żywnościowych. W -wielu nowych państwach członkowskich wystąpiły -wahania w zakresie -wielkości produkcji oraz w obrotach w handlu zagranicznym. Polska na tym tle prezentuje się do­brze, -wzrosła produkcja żywności oraz jej eksport. Najważniejszą kwestią obecnie jest -wypracowanie korzystnego dla -wszystkich członków UE, w tym nowych państw członkowskich autonomicznego modelu -wspólnej polityki rolnej i -wspólnej polityki rozwoju obszarów -wiejskich.
EN
The after accession period for the new European Union Members In the field of agro-food sector and rural territo­ries, has been very successful so far. Owing to public means support the economic situation of both agro-food producers & consumers have been improved. Moreover the latter owing to the fast agro-food industry development and increase of foodimports, have received enlarged cheap & richer offer of food products. In many new EU-member countries there have been pro­duction andforeign trade turnover fluctuations. In these respect Polish situation seems to be quite good. The main problem today is to create useful for all European Union Members including the new countries common agri­culture policy and common rural territory policy autonomous model.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.81-85,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Wyzsza Szkola Menedzerska, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Rowiński J.: Jakie korzyści z integracji, Nowe Życie Gospodarcze, nr 17/2007, z 9 września 2007r., s.14.
  • [2] Urban R., Gburczyk S., Szczepanik I., Rowiński J., Wi­gier M.: W polskiej gospodarce żywnościowej -„Nowe Życie Gospodarcze", nr 17/2007, s. 2-4.
  • [3] Zmiany w sektorze żywnościowym po rozszerzeniu UE - IERiGŻ PIB, Warszaw 2007r., s. 7-10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a4c5e229-deb4-4bee-ad41-bb457a2cf790
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.