EN
The content of polyphenols compounds in leaves in populations of red whortleberry (Vac- cinium vitis- idaea L.), bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and bearberry (Arctostaphylos uva- ursi (L.) Sprengel) growing wild in Mazury and Podlasie were compared. *7 The highest content of arbutin and tannins was characteristic for bearberry leaves, the highest content of polyphenolic acids was characteristic for bilberry and flavonoids for red whortleberry. Significantly higher content of arbutin and tannins was characteristic for raw materials collected in autumn.
PL
W pracy oceniono kilka populacji borówki brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.), borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) i mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva-ursi (L.) Sprengel), pochodzące ze stanowisk naturalnych na Mazurach i Podlasiu, pod względem zawartośd związków polifenolowych w liściach. Surowiec badanych gatunków zbierano w dwóch terminach: latem (czerwiec, lipiec) i jesienią (wrzesień, październik). Liście mącznicy lekarskiej charakteryzowały się bardzo wysoką zawartością arbutyny i garbników. Najwięcej kwasów polifenolowych było w liściach borówki czernicy (4,15-5,18%), flawonoidów zaśw liściach borówki brusznicy (0,56-0,75%). Istotnie wyższą zawartość arbutyny i garbników u wszystkich badanych gatunków stwierdzono w surowcu zebranym w drugim terminie zbioru, jesienią.