PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 510 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw kwasu giberelinowego i benzyloadeniny na trwalosc cietych pedow tawulki Arendsa [Astilbe x arendsii Arends] 'Amethyst'

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Poddano obserwacji cięte pędy kwiatostanowe tawułki Arendsa (Astilbe × arendsii Arends ‘Amethyst’) z dwoma liśćmi. Kwiatostany kondycjonowano przez okres 2 i 6 godzin w roztworach BA i GA₃ w stężeniu 100, 200 i 400 mg‧dm⁻³, a następnie umieszczano w roztworze 8-HQC w stężeniu 200 mg‧dm⁻³ z dodatkiem 2% sacharozy (S) lub w pożywce Chrysal Professional 2®. Kontrolą były pędy umieszczone w wodzie destylowanej, a następnie wstawione do wody wodociągowej. Stwierdzono, że kwiaty kondycjonowane w benzyloadeninie są trwalsze od kondycjonowanych w kwasie giberelinowym. Benzyloadenina w stężeniu 400 mg‧dm⁻³ stosowana w formie 2- i 6-godzinnego kondycjonowania 2-krotnie przedłuża trwałość pędów kwiatostanowych tawułki Arendsa ‘Amethyst’, jeśli po kondycjonowaniu podda się je ciągłemu działaniu 8-HQC + 2% S. Kondycjonowanie pędów w kwasie giberelinowym o stężeniu 100 mg‧dm⁻³ przez 6 godzin, a następnie przechowywanie w 8-HQC + 2% S zwiększa ich trwałość o 41%. Trwałość pędów niekondycjonowanych skutecznie przedłuża Chrysal Professional 2®.
EN
The studies focused on the cut inflorescence shoots of Astilbe × arendsii Arends ‘Amethyst’ with two leaves. The shoots underwent conditioning for the periods of 2 and 6 hours in the solution of BA and GA₃ at the concentration of 100, 200 and 400 mg‧dm⁻³. They were also placed in the solution of 8-HQC at the concentration of 200 mg‧dm⁻³ supplemented with 2% saccharose or in the Chrysal Professional 2® preservative. The shoots placed in distilled water and then in tap water served as control. It was discovered that shoots conditioned in benzyladenine had a longer vase life than the flowers conditioned in gibberellic acid. Benzyladenine at the concentration of 400 mg‧dm⁻³, used in the form of 2-or 6-hour-conditioning, made the vase life of Astilbe × arendsii Arends ‘Amethysť shoots twice longer if after the conditioning process they were constantly exposed to 8-HQC + 2% S. The conditioning of shoots in the gibberellic acid at the concentration of 100 mg‧dm⁻³ for 6 hours, and then keeping them in 8-HQC + 2% S extended their vase life by 41%. The vase life of unconditioned shoots was effectively prolonged by Chrysal Professional 2®.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

510

Numer

2

Opis fizyczny

s.489-496,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, ul. Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin
autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin

Bibliografia

  • Brzezina M., Piskornik Z., Piskornik M. 1994. The effect of sucrose, cytokinins, and selected inhibitors of ethylene biosynthesis and action on the longevity of cut ixia flowers. Folia Hortic. VI/2: 63-70.
  • Jakubowska A., Piskornik Z., Świderski A. 2000. Przedłużanie trwałości ciętych kwiatów groszku szerokolistnego (Lathyrus latifolius L.). Zesz. Nauk. Akad. Rol. w Krakowie 364: 293-296.
  • Janowska B., Jerzy M. 2004. Effect of gibberellic acid on the post-harvest flower longevity of Zantedeschia elliottiana (W. Wats) Engl. Acta Scien. Pol., Hortorum Cultus 3(1): 3-9.
  • Łukaszewska A., Ilczuk A. 2001. Wpływ kwasu giberelinowego na posprzętną jakość ciętych kwiatów zwartnicy (Hippeastrum Herb.). Rocz. AR w Poznaniu, Ogrodn. 33: 92-102.
  • Łukaszewska A., Skutnik E. 2003. Pizewodnik florysty. Wyd. SGGW: 127-138.
  • Molenaar P. 1998. Koncepcja jakości związana z wprowadzeniem preparatów Chrysal Clear. Materiały konf. nauk. „Najnowsze metody przedłużania trwałości ciętych kwiatów”. SGGW, Warszawa, 24 X 1998: 15-19.
  • Nowak J., Rudnicki R.M. 1990. Postharvest handling and storage of cut flowers, florist greens and potted plants. Timber Press. Oregon: 210 ss.
  • Paull R.E., Chantrachit T. 2001. Benzyladenine and the vase life of tropical ornamentals. Postharv. Biol. Technol. 21: 303-310.
  • Petridou M., Voyiatzi C., Voyiatzi D. 2001. Metanol, etanol and other compounds retard leaf senescence and improve the vase life and quality of cut chrysanthemum flowers. Postharv. Biol. Techn. 23: 79-83.
  • Pindel Z., Płonka M., Szewczyk B. 2003. Wpływ Chrysalu AVB na trwałość kwiatów niecierpka nowogwinejskiego (Impatiens × hybrida Hort.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 491: 201-205.
  • Pogroszewska E., Hetman J., Choryngiewicz A. 2001. Możliwości wykorzystania liści bylin ogrodowych w kompozycjach kwiatowych. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 379: 155-159.
  • Pogroszewska E., Woźniacki A. 2003. Wpływ sposobu pozbiorczego traktowania na trwałość zieleni ciętej wykorzystywanej w kompozycjach kwiatowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 504: 215-222.
  • Skutnik E. 1998. Gatunki stosowane na zieleń ciętą i próby przedłużania ich pozbiorczej trwałości. Materiały konf. nauk. „Najnowsze metody przedłużania trwałości ciętych kwiatów”. SGGW, Warszawa, 24 X 1998: 45-49.
  • Skutnik E., Łukaszewska A. 2001. Regulacja pozbiorczej trwałości gatunków uprawianych na zieleń ciętą. Post. Nauk Rol. 5: 111-124.
  • Skutnik E., Łukaszewska A., Serek M., Rabiza J. 2001. Effect of growth regulators on postharvest characteristics of Zantedeschia aethiopica. Postharv. Biol. Techn. 21: 241-246.
  • Skutnik E., Rabiza-Świder J. 2004. Longevity of cut shoots of Molucella laevis L. as affected by flower preservatives and growth regulators. Folia Hortic. 16/1: 167-173.
  • Skutnik E., Rabiza-Świder J. 2005. Przydatność kwiatów ciętych wybranych odmian powojników (Clematis L.) do wykorzystania we florystyce. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 504: 507-513.
  • Song C.Y., Bang C.S., Chung S.K., Kim Y.J., Lee D.Ch., Lee J.S. 1996. Effects of post- harvest pretreatments and preservative solutions on vase life and flower quality of Asiatic hybrid Lily. Acta Hortic. 414: 277-285.
  • Wawrzyńczak A., Goszczyńska D. M. 2003. Effect of pulse treatment with exogenous cytokinins on longevity and ethylene production in cut carnations. J. Fruit Ornam. Plant Res. 11: 77-88.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a494d4ab-e7ff-4687-b261-2c912eec9140
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.