PL
Celem pracy była ocena wybranych zachowań żywieniowych młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w pow. sokólskim. Badaniami objęto 796 uczniów w wieku 17 - 19 lat. Badania przeprowadzono w miesiącach marzec - kwiecień w roku szkolnym 2005/2006 metodą sondażu diagnostycznego za pomocą anonimowego kwestionariusza ankiety zmodyfikowanego w 200l r. pochodzącego z międzynarodowych badań nad zachowaniami zdrowotnymi młodzieży, uzupełnionego o pytanie dotyczące spożycia mleka i jego przetworów. Zachowania żywieniowe młodzieży w wieku 17-19 lat charakteryzowały się wieloma nieprawidłowościami, a w szczególności zbyt małą regularnością spożywania posiłków, rzadkim spożywaniem warzyw, owoców, mleka i jego przetworów oraz częstym spożywaniem słodyczy i napojów typu „soft drinks.” Dietę i inne działania w celu schudnięcia podejmowały istotnie statystycznie częściej dziewczęta w porównaniu z chłopcami. Pomimo występowania w znacznej części społeczeństwa powiatu sokólskiego trudnych warunków ekonomiczno-gospodarczych, stwierdzono niewielki odsetek młodzieży, która z powodów niedostatku żywności odczuwała głód. Celowe wydaje się monitorowanie zachowań żywieniowych młodzieży oraz prowadzenia edukacji w zakresie racjonalnego żywienia młodzieży i rodziców.
EN
The purpose of this research was to estimate the chosen nutritional behaviours of students attending secondary school in the sokolski district. A research on 796 students in the age range between 17 and 19 was carried out in March and April of the 2005-2006 school year using the diagnostic poll method. The students filled out an anonymous questionnaire modified in 2001, part of an international research regarding youth’s health behavior. Questions about milk and milk products were added to that questionnaire. The nutritional behaviours of young people in the age range between 17 and 19 had many unhealthful characteristics. These mainly included: irregularity in consuming meals, and rare consumption of vegetables, fruits, milk and milk products. Also, sweets and soft drinks were consumed in high quantities. Girls were statistically more likely to go on diets or make other attempts to loose weight (as compared to boys). Although many people in the sokolski district experience tough economic conditions, not many chlidren were found to be hungry because of lack of food. Looking at the research, it seems necessary to monitor the nutritional behaviour of young people and educate them and their parents about rational nutrition.