PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 07 |

Tytuł artykułu

Przechowywanie warzyw w opakowaniach z modyfikowana atmosfera

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W opakowaniach z modyfikowaną atmosferą przechowuje się najczęściej warzywa o ograniczonej trwałości. Są one często już przygotowane do spożycia (umyte, obrane, pokrojone). Folia opakowaniowa powinna zapewnić możliwie długi okres utrzymywania się w opakowaniu równowagowej atmosfery modyfikowanej. W artykule podano charakterystykę folii w dostosowaniu do intensywności oddychania warzyw. Przedstawiono także właściwości fizyczne i mechaniczne omawianych folii.
EN
The modified atmosphere packaging is useful to protect vegetables, first of all those which shelf life is short. Before packaging the product usually is prepared for consumption (washed, peeled, sliced). Properly chosen type of packaging material enables the equilibrium modified atmosphere to be kept inside a package. Gas permeabilities of packaging films in relation to vegetable respiration rates are reviewed. Also mechanical and physical properties of films are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

07

Opis fizyczny

s.32-34,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 13, 20-934 Lublin
autor

Bibliografia

  • [1] Day B.P.F.: 1993. Recent developments in MAP. Europ. Food Drink Rev. 51, 87-95.
  • [2] Day B.P.F.: Modified atmosphere packaging and active packaging of fruits and vegetables. Intern. Symp. „Minimal processing of foods” Majvik, Kirkkonummi, Finland, 14-15 April, 1994, 1-10.
  • [3] Day B.P.F.: Commercial and high oxygen modified atmosphere packaging (MAP) of fresh prepared produce. Intern. Conf. MAP and Related Technologies, 6-7 September 1995, Campden, 1-17.
  • [4] Exama A., Arul J., Lencki R.W., Lee L.Z., Toupin C.: 1993. Suitability of plastic films for modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. J. Food Sci., 58, 6: 1365-1370.
  • [5] Lee K.S., Park I.S., Lee D.S.: 1996. Modified atmosphere packaging of a mixed prepared vegetable salad dish. J. Food Sci. Technol., 31, 7-13.
  • [6] Rice J.: 1995. Produce packaging gets fresh. Food Processing, 56, 2, 76-77.
  • [7] Selman J.D.: 1993. Practical experiences of sensory investigations into the packaging of vegetables. Pac. Technol. Sci., 6, 183-193.
  • [8] Young G.L.: Designing packages for fresh cut produce. Soc. Plast. Engin. Annual Technic. Conf. (ANTEC), May 1995, 3-8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a3220aa2-4f7d-446d-a316-bc001a5ea9d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.