PL
Badano możliwość zastosowania modyfikowanej celulozy jako nowego materiału do mikrokapsułkowania oleju rybiego techniką suszenia rozpyłowego w celu jego stabilizacji z przeznaczeniem do wzbogacania żywności w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Otrzymany proszek poddano skaningowej mikroskopii elektronowej, ekstrakcji związanego w mikro kapsułkach oleju oraz ocenie ogólnej jakości sensorycznej. Wykazano, iż zastosowanie modyfikowanej celulozy zwłaszcza metylocelulozy pozwala otrzymać proszek o istotnie wyższej zawartości oleju rybiego niż dotąd wytwarzane - ok. 400g kg-1. Mikrokapsułki posiadały wyjątkowo małe, wyrównane rozmiary i ścisłą strukturę ścian sugerującą ich znaczną stabilność, co jest przedmiotem dalszych badań.
EN
Ability of modified celluloses to act as a new microencapsulating agent for fish oil was investigated. Fish oil microcapsules were produced by spray-drying of homogenised emulsions containing modified celluloses and maltodextrin as coating materials. The quality of microcapsules was evaluated by SEM, determination of encapsulation efficiency, and sensory quality. It was shown that use of modified cellulose, especially methylocelulose allows to obtain powder of significantly higher amount of fish oil than produced so far - approximately 400g kg-1. Microcapsules were very small and similar diameter and dense wall structure suggesting high stability of powder that is the aim of further studies.