PL
Celem pracy było zbadanie wpływu procesu blanszowania, zamrażania oraz zamrażalniczego przechowywania kapusy brukselskiej i marchwi na zmiany zawartości NO i NO w tych praduktach roślinnych. Do badań użyto kapuste brukselską odmiany Valiam oraz marchew odmiany Vita longa. Zawartość N0 i NO oznaczano metodą potencjometryczną z zastosowaniem elektrody jonoselektywnej. Stwierdzono, że zamrażanie i przechowywanie w tym stanie kapusty brukselskiej, zarówno blanszowanej jak i nie blanszowanej spowodowało istotne zmiany zawartosci NO i NO . Natomiast zamrażanie i przechowywanie marchwi nie blanszowanej nie wpłynęło istotnie na zmiany zawartości w niej NO 3 i NO2, ktora w przypadku NO, mimo początkowego wzrostu, nie przekraczała dopuszczalnych norm.
EN
The object of the study was effect of blanching,freezing and freezing storage of Brussels sprouts ( var. Valiani) and carrot (var. Vita longa) on changes of nitrates (NO) and nitrites (NO 2) contents. Nitrates and nitrites were analyzed by potentiometric method with the use of ion-selective electrode. Freezing and freezing storage of Brussels sprouts both blanched and unblanched influenced dramatical changes in nitrates and nitrites contents, whereas they had no practical effect in the case of carrot. The nitrite content in carrot slightly increased at the beginning of the experiment but did not exceed described limits.