EN
Probiotic bacteria strains are successfully used in production of processed milk products, and certain juices, however, their use has not been observed in production of raw ripening meat products. In the case of meat products, raw products are deemed to be and actually are a suitable medium for the development of probiotic microorganisms. Scientific projects are being conducted on a European and even world scale. However, the health safety criterion should be of primary importance with respect to the use of probiotics. The application of certain bacteria strains deemed to have probiotic properties can be quite disputable. For that reason, further studies with regard to achieving absolute health safety of probiotic foodstuffs should be continued
PL
Szczepy bakterii probiotycznych z powodzeniem są stosowane w produkcji przetworów mlecznych, niektórych soków, natomiast nie obserwuje się ich wykorzystania w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych. Uważa się bowiem, że wyroby surowe mogą być i są odpowiednim medium do rozwoju drobnoustrojów probiotycznych. Realizowane są projekty naukowe o zasięgu ogólnoeuropejskim, a nawet światowym. Na pierwszym miejscu zastosowania probiotyków, powinno się jednak znaleźć kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego. Zastosowanie niektórych szczepów bakterii uznanych za probiotyczne może być dość dyskusyjne. Dlatego powinny być kontynuowane dalsze badania dotyczące zapewnienia bezwzględnego bezpieczeństwa zdrowotnego żywności probiotycznej