PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 09/50 | 2 |

Tytuł artykułu

The effect of supplementing diet with L-carnitine on its levels in plasma and urine in individuals subjected to heavy work loads

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was (1) to determine changes in the total (TC), free (FC) and esterified (EC) L-carnitine (C) in plasma and urine of biathlonists ingesting various doses of C and (2) to find out whether the quantities of C ingested with the diet covered the metabolic needs for this compound. Male (n = 24) and female (n = 22) athletes, aged 17 years were divided in 4 groups given 0, 250, 500 and 750 mg-d"1 of C, respectively. The contents of energy, selected nutrients and of C were assessed by using the food composition tables. Relative C deficiency was determined from FC/TC and EC/FC ratios obtained from plasma measurements. The supplementation with C increased its concentration in plasma and excretion of FC and TC with urine, the levels of EC remaining relatively stable. Mean values of FC/TC and EC/FC ratios were within normal limits and did not depend on the degree of supplementation with C. However, relative C deficiency was observed in two men and five women and could have resulted from a too low C intake with diet or from an intensified catabolism of fatty acids. Supplementing athletes with small doses of C (250-500 mg·d-1) may thus be recommendable.
PL
Celem pracy było prześledzenie zmian stężenia wolnej, całkowitej i zestryfikowanej L-karnityny w osoczu i moczu biathlonistów po podaniu im różnych dawek tego związku i próba odpowiedzi na pytanie czy ilość pobranej karnityny z pożywieniem zaspokaja potrzeby metaboliczne badanych. W badaniach uczestniczyło 24 zawodników i 22 zawodniczki w wieku około 17 lat, których podzielono na 4 grupy. Badani z poszczególnych grup otrzymywali odpowiednio: 0, 250, 500 i 750 mg preparatu karnityny dziennie. Podaż energii, wybranych składników pokarmowych i karnityny w jadłospisach oszacowano na podstawie tabel żywieniowych. Względne niedobory karnityny oceniano na podstawie wskaźników: karnityna wolna do całkowitej i karnityna zestryfikowana do wolnej zmierzonych w osoczu. Podawanie preparatu karnityny powodowało podwyższenie poziomu w osoczu i wzrost wydalania z moczem wolnej i całkowitej karnityny. Poziom zestryfikowanej karnityny ulegał nieznacznym zmianom w zależności od podanej dawki preparatu. Średnie wartości wskaźników: karnityna wolna do całkowitej i karnityna zestryfikowana do wolnej były w normie i nie zależały od wielkości uzupełniającej dawki karnityny. Rozpatrując wyniki indywidualnie zaobserwowano, że względne niedobory karnityny wystąpiły u dwóch mężczyzn i pięciu kobiet co stanowiło odpowiednio 8 i 23% badanych. Względne niedobory mogły być skutkiem zbyt niskiego spożycia tej substancji z dietą (szczególnie u kobiet) lub wzmożonego katabolizmu kwasów tłuszczowych w organizmie badanych. Wydaje się, że podawanie osobom obciążonym dużym wysiłkiem fizycznym niewielkich uzupełniających dawek karnityny w ilości 250-500 mg dziennie może być uzasadnione.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.55-59,fig.

Twórcy

autor
  • Academy of Physical Education, Akademicka 2, 21-500 Biala Podlaska, Poland
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a11429d2-c231-46f2-a5ef-5925da9c5bd7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.