PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 48 | 01 |

Tytuł artykułu

Proba uzycia maki pszenzytniej z odmiany "Grado" do wypieku herbatnikow

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Mąkę pszenżytnią z odmiany „Grado" użyto do wypieku dwu asortymentów herbatników, tj. „Kropeczki" oraz „Pefiż Beurre". Po wprowadzeniu niewielkich modyfikacji zarówno do receptury, jak i procesu wytwarzania ciasta otrzymano herbatniki o zadowalającej jakości i trwałości.
EN
Triticale flour of „Grado" variety was used to produce two assortments of tea cakes namely „Kropeczki" and „Petit Beurre". Satisfactory quality and consumption value of tea cakes were received after having introduced some modifications of recipe and dough production process.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

01

Opis fizyczny

s.25-27,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Węglowodanów, Akademia Rolnicza,Krakow
autor
  • Katedra Technologii Węglowodanów, Akademia Rolnicza,Krakow
autor
  • Skawińskie Zakłady Koncentratów Spożywczych, Skawina

Bibliografia

  • [1] BN-81/8062-04. Mąka pszenna typ 650 dla przemysłu cukierniczego.
  • [2] BN-70/8090-13. Wyroby cukiernicze trwałe. Badania organoleptyczne.
  • [3] NN-76/8098-11. Wyroby cukiernicze trwałe. Pakowanie, przechowywanie, transport.
  • [4] Bushuk W., Larter E.N.: Triticale. Production, chemistry and technology. Advances in Cereal Science and Technology vol. Ill, 115, 1980.
  • [5] Gambuś H., Nowotna A.: Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, nr 213, Technol. Żywn. z. 2, 1987, 3.
  • [6] Gambuś H., Nowotna A.: Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, nr 213, Technol. Żywn. z. 2, 1987, 23.
  • [7] Haber T., Kaczorowska W.: Przegląd Piekarski i Cukierniczy 28, 1980, 192.
  • [8] Haber T., Lewczuk J.: Zagadnienia Piekarskie, (1), 1986, 47.
  • [9] Haber T., Lewczuk J.: Przegląd Zbożowo-Młynarski, 33, 1986, 16.
  • [10] Horubałowa A., Jakubczyk T., Rogiński J.: Przegląd Piekarski i Cukierniczy 12, 1974, 279.
  • [11] Instrukcja obsługi: Lepkościomierz rejestrujący typ BZ-2, CZSS „Społem", Zakł. Bad, Przem. Piekar, w Warszawie, Oddział w Bydgoszczy, 1987.
  • [12] Instrukcja obsługi: Fermentograf BZS-2, CZSS „Społem", Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego w Warszawie, Oddział w Bydgoszczy, 1980.
  • [13] Instrukcja obsługi: Konsystograf SZ-5 z automatyczną biuretą. Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego w Warszawie, Oddział w Bydgoszczy, 1983.
  • [14] Instrukcja technologiczna. Przedmiot: Herbatniki „Kropeczki anyżkowe".
  • [15] Instrukcja technologiczna. Przedmiot. Herbatniki „Petit Beurre".
  • [16] Kujawski M., Niedźwiedź M., Zając A.: Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, 176 Rolnictwo, 23, 1983, 13.
  • [17] PN-76/A-88 000. Wyroby cukiernicze trwałe. Nazwy i określenia.
  • [18] Praca zbiorowa pod red. Jakubczyk T., Haber T.: Analiza zbóż i przetworów zbożowych, skrypty SGGW AR, Warszawa 1983.
  • [19] Sułkowski J., Charłampowicz L.: Rozpracowanie szybkiej metody oznaczania tłuszczu w pieczywie cukierniczym, Centralne Lab. Przem. Konc. Spoż. w Poznaniu, 1982.
  • [20] Tsen C.C.: Bakery products from triticale flour. Triticale - first man-made cereal, St. Paul, Minnesota, 1974, AACC.
  • [21] Warsza H.: Surowce cukiernicze. Biblioteka Piekarnicza i Cukiernicza, Warszawa 1968.
  • [22] Świechowski Cz.: Analiza techniczna w przemyśle cukierniczym, WPLiS, Warszawa 1968.
  • [23] ZN-66/MPSS/6-217. Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane „Petit Beurre".
  • [24] ZN-82/MRGZ-H-3-732. Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane „Kropeczki anyżkowe".

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a0a55401-80fc-41e6-acd5-5d8074220f30
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.