PL
Badano nasiona fasoli białej (Phaseolus vulgaris) 3 polskich odmian (COBOR, 2000 - 2002) - formy średnionasienne (Warta, Narew) i drobnonasienna Raba. Celem badań było przeanalizowanie, w jakim stopniu są one nośnikiem oligosacharydów, skrobi opornej, błonnika pokarmowego, komponentów uznanych za niemetabolizowane przez endoenzymy w jelicie cienkim. Nasiona Narwi wyróżniały się ilością sacharydów ogółem (ok. 10 %), u' tym oligosacharydów było ok. 5 %. Dowiedziono znacznej dysproporcji pomiędzy a- galaktozydami, stachioza 6-krotnie przewyższała ilość rafinozy. Frakcje błonnika pokarmowego stanowiła od 16-19% masy nasion, przy czym proporcja SDF: IDF była jak 1: 5. Skrobia oporna osiągnęła średnio 25 % s.m. Analizowane nasiona są dobrym nośnikiem komponentów, które mogą pełnić funkcje prebiotyku w układzie pokarmowym.
EN
Three varieties of Polish white bean (Phaseolus vulgaris) seeds were investigated (COBOR, 2000 - 2002) - two middle-seed varieties: Warta and Narew, and small-seed variety - Raba. The main aim of our research was to analyse whether bean seeds are a good source of oligosaccharides, resistant starch, dietary fibre, recognized as non-metebolized by small intestine endoenzymes. Narew v. seeds were characterized by a high content of total saccharides (10 %), including 5 % of oligosaccharides. We proved considerable disproportion in the a-galactoside content, stachioze content was 6-times higher than of the raffmoze. Fractions of dietary fibre were determined as 16 to 19 % of seed mass, and the proportion between SDF: IDF fractions was as 1:5.