PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Badanie wplywu sposobu przygotowania ciasta na uwalnianie wybranych skladnikow mineralnych

Warianty tytułu

EN
Study on influence of method of dough preparation on the release of minerals

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wielkość puli uwolnionych z chleba składników mineralnych zależy przede wszystkim od zawartości błonnika, w znacznie mniejszym stopniu od sposobu przygotowania ciasta.
EN
The aim of the work was to asses the influence of dough preparation on releasing of some minerals from bread. Eight breads were produced from various flour (spelt, wheat and mixed wheat and rye) after various methods (one- two- or three phases with various additives). The bread was digested in vitro in a process simulating the activity of human gastrointestinal tract. Percent of the minerals released amounted to: 29 - 77% of magnesium, 5 - 87% calcium, 47 - 79% phosphorus, 12 - 65% manganese, 11 - 83% iron, -1 - 84% zinc and 46 - 94% copper. The quantity of the minerals free fraction depended mostly on the fiber content and much less on the method of dough preparation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.413-416,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a06f09e6-df25-4791-8347-2cb9982a2c2b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.