PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 15/56 | Spec.Issue 2 |

Tytuł artykułu

Analysis of the nutritional value of diets of youth following various food patterns. Part II - Food patterns of girls

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This study analyses the nutritional value of diets of girls who follow three different food patterns, expressed as different frequencies of consuming alcohols, legumes, fish, beef, margarine and butter. One hundred and seventy-eight girls, aged 15-18 years from secondary schools of various types situated in the Suwałki region and in the city of Olsztyn were included in the study. Factor analysis was applied to the information about the frequency of consuming 21 products, which resulted in identifying 8 food patterns typical of young people. Three selected food patterns were further analysed. These were: alcohol (food pattern II), legumes, fish and beef (food pattern V) and margarine (food pattern VII). None of the food patterns analysed in this study had the correct nutritional value or pro-health characteristics. An increase in the frequency of consuming legumes, fish and beef, an increase in the frequency of consuming alcohol or an increase in the frequency of consuming margarine with a concurrent decrease in the frequency of consuming butter, resulted in reduction of the amounts of many vitamins, minerals and fibre in the girls’ diets. A growing frequency of alcohol consumption was accompanied by other undesired eating habits, such as an increasing consumption of high fat snacks or a decrease in the consumption of low fat meat products and wholemeal bread. As the frequency of consuming margarine increased, the energy value of the diet decreased, and the drop in the frequency of legumes, fish and beef consumption was associated with the reduction of fat and, paradoxically, PUFA in the diet. The results indicate that an increase in the frequency of consuming alcohols, legumes, fish, beef and margarine resulted in decreasing the nutritional value of the girls’ diets and was caused by their being less varied.
PL
Analizowano wartość odżywczą racji pokarmowych dziewcząt o trzech odmiennych wzorach żywieniowych, które wyrażały się różną częstością spożycia alkoholu, strączkowych, ryb i mięsa wołowego oraz margaryny i masła. Badaniami objęto 178 dziewcząt w wieku 15-18 lat ze szkół średnich o różnych profilach, zlokalizowanych w regionie suwalskim i mieście Olsztynie. Na podstawie informacji o częstości spożycia 21 produktów za pomocą analizy czynnikowej wyodrębniono 8 charakterystycznych wzorów żywieniowych młodzieży. Dalszej analizie poddano 3 wybrane wzory żywieniowe. Były to: alkohole (wzór żywieniowy II), strączkowe, ryby i mięso wołowe (wzór żywieniowy V) oraz margaryna (wzór żywieniowy VII). Żaden z analizowanych wzorów żywieniowych dziewcząt nie miał prawidłowej wartości odżywczej ani cech prozdrowotnych. Wzrost częstości spożycia strączkowych, ryb i mięsa wołowego, wzrost częstości spożycia alkoholu lub wzrost częstości spożycia margaryny przy jednoczesnym spadku częstości spożycia masła były związane z obniżeniem zawartości wielu witamin, składników mineralnych i błonnika w dietach dziewcząt (tabela 1-6). Rosnącej częstości spożycia alkoholi towarzyszyły inne niepożądane zwyczaje żywieniowe, takie jak wzrost częstości spożycia tłustych przekąsek oraz spadek częstości spożycia niskotłuszczowych produktów mięsnych i pieczywa razowego. Wraz ze wzrostem częstości spożycia margaryny stwierdzono obniżenie wartości energetycznej diet dziewcząt, a wzrost częstości spożycia strączkowych, ryb i mięsa wołowego był związany ze spadkiem zawartości tłuszczu i paradoksalnie ilości PUFA. Uzyskane wyniki sugerują, że wzrost częstości spożycia alkoholu, strączkowych, ryb, mięsa wołowego i margaryny wpływał na obniżenie wartości odżywczej diet dziewcząt i był rezultatem ich mniejszego urozmaicenia.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

Opis fizyczny

p.129-138,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Nicolaus Copernicus University, Collegium Medicum, Debowa 3, 85-626 Bydgoszcz, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9fe87efa-1859-4d44-9ca6-5477f82dd605
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.